BBC: Уволнение за журналистите, показали липса на безпристрастност

BBC: Уволнение за журналистите, показали липса на безпристрастност Снимка: Pixabay

Британската BBC наложи нови правила за своите служители, за да повиши общественото доверие към работата си.

Често обвинявана в пристрастност, BBC втвърди изискванията си към своите служители по отношение на тяхната безпристрастност в социалните мрежи, съобщава Le Figaro. Служителите на маститата британска обществена телевизионна група, както и наетите от нея на свободна практика журналисти, няма да имат право да изразяват лични мнения по политически или по „спорни въпроси“ в социалните платформи, независимо дали става дума за техни професионални или лични профили.  

Забранено им е също да подкрепят движения или да участват в демонстрации, както и да критикуват публично своите колеги и работодателя си. Служителите са предупредени да бъдат предпазливи по отношение на определени действия, като споделяне на туитове, „харесвания“, абонаменти за акаунти и дори използване на емотикони. За „сериозни" нарушения на тези препоръки журналистите рискуват да бъдат уволнени.

Причината за новите правила е, че BBC редовно е обвинявана в пристрастия както от левия, така и от десния политически спектър, и особено в контекста на Брекзит. Медийният гигант се стреми да защити репутацията си на достоверна и безпристрастна институция пред обществеността в един много деликатен период: в момент, когато вижда финансирането си под въпрос, а отделно от това се бори да привлече и младата публика в конкуренция със стрийминг каналите, пише още Le Figaro.

„Тези препоръки имат за цел да ни помогнат да продължим да реализираме и предлагаме на обществеността нашите репортажи, увеличавайки доверието на публиката“, коментира Тим Дейви, бивш изпълнителен директор на PepsiCo и член на Консервативната партия, който пое BBC на 1 септември тази година.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: