5 ползи от динята

5 ползи от динята Снимка: pixabay.com

Много минерали, витамини и пребиотици подпомагат имунитета
Динята е едно от задължителните преимущества на лятото. За щастие, освен вкусен и свеж плод, тя е и много полезна. Ето няколко от ползите, които ще получите, когато предпочетете да нарежете зряла диня:
1. Много нутриенти, малко калории
Динята съдържа по-малко калории и захар, отколкото си мислите. Една чаша диня съдържа 45 калории от 11 грама въглехидрати. Тази естествена сладост обаче, включва витамини А и C, които поддържат имунитета и красотата на кожата. В малки дози съдържа също магнезий, витамин В и антиоксиданти.
2. Намалява кръвното налягане и помага за кръвообращението
В бялата част на кората от диня се съдържа L-Цитрулин - доказана съставка в борбата с високото кръвно налягане. Именно тя помага за отпускане на кръвоносните съдове, което води до нормализирано кръвообращение. 
Именно L-Цитрулинът е виновен да смятат динята за природна виагра. Той помага и на атлети при продължителни тренировки. 

3. Нормализира теглото
Ако се ползва като заместител на сладкишите, динята може ефективно да се бори със затлъстяването. Проучване на Университета в Сан Диего от 2019 година сочи, че динята засища много повече от нискокалоричните бисквити. Участниците в теста установили, че от две чаши прясна диня на ден, като заместител на малки похапвания през деня, в комбинация с други ястия, са много по-дълго време сити. Свалили няколко килограма, нормализирали кръвното налягане и подобрили имунитета.
4. Предпазва от болести
Динята е един от най-добрите източници на ликопен - антиоксидант, който бори стреса. Освен това намалява риска от хронични заболявания, диабет тип 2, рак, Алцхаймер. Пигментът се съдържа и в други червени плодове и зеленчуци като домати и грейпфрути.
5. Подпомага храносмилането
Фибрите в динята подпомагат обмяната в чревната система. Течностите и пребиотиците също подпомагат увеличаването на полезните бактерии в стомаха. Пребиотиците подпомагат имунитета, доброто настроение и подобряват нивата на глюкоза и инсулин в кръвта. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: