Ракетата SLS с космическия кораб Orion бе изстреляна към Луната

Ракетата SLS с космическия кораб Orion бе изстреляна към Луната Снимка: стопкадър НАСА

Ракетата носител Space Launch System (SLS) с космическия кораб Orion бе изстреляна към Луната като част от мисията Artemis 1 ("Aртемида-1")

Изстрелването беше излъчено на живо на уебсайта на Националната администрация по аеронавтика и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА).

Изстрелването е извършено в 08:48 ч. от стартовата площадка 39B на космическия център Кенеди във Флорида. В края на мисията корабът трябва да се върне на Земята на 11 декември.

Първоначално изстрелването на Artemis-1 беше планирано за края на август, но поради изтичане на течен водород по време на презареждане на първата степен на ракетата-носител, изстрелването беше отменено на два пъти - на 29 август и 3 септември. 

През септември специалистите отстраниха тези технически проблеми, но тогава лошото време и ураганът Никол, който премина през Флорида на 10 ноември, попречиха на изстрелването. Бе нанесена известна повреда на херметичното уплътнение на Орион, но ракетата SLS не претърпя значителни щети. Поради метеорологичните условия стартът на SLS също така беше отложен от 14 за 16 ноември.

Като част от тестовата мисия Artemis 1 космическият кораб Orion в безпилотен режим трябва да се отправи към Луната и да остане в нейната орбита няколко седмици. След това ще се върне на Земята и ще се приводни в Тихия океан край бреговете на Калифорния.

Тестовият полет трябва да покаже готовността на ракетата SLS и космическия кораб Orion за пилотирана мисия.

Ракетата носител SLS, разработена от Boeing Corporation, в момента е най-мощната в света. В базовата версия тя е способна да изведе в орбита 95 тона полезен товар. Перспективните модификации на ракетата-носител трябва да осигурят увеличаване на товароносимостта до 130 тона.

Според плана на американската космическа агенция през 2024 г. се планира да се осъществи мисията Artemis 2, в рамките на която екипаж от четирима астронавти ще отиде на Луната.

Пилотираният космически кораб ще трябва да облети спътника на Земята. След дълъг космически полет спускаемият кораб "Орион" с астронавти ще се приводни в Тихия океан. Като част от мисията Artemis 3, която в момента е планирана за 2025 г., американските астронавти ще трябва да кацнат на повърхността на Луната.

Програмата Artemis беше оповестена публично през септември 2020 г. Основната й цел е завръщането на американските астронавти на лунната повърхност 53 години след последната мисия, изграждането на окололунна станция и подготовката на условия за евентуална колонизация на Луната в бъдеще.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: