Американската мисия "Артемида-1" (не успя да) стартира към Луната (обновена)

Американската мисия "Артемида-1" (не успя да) стартира към Луната (обновена)

Американската свръхтежка ракета-носител SLS (Space Launch System) с космическия кораб Orion ще се отправи към Луната днес

НАСА прекрати изстрелването на новата си ракета до Луната, след като не успя да отстрани критичен проблем с един от двигателите в рамките на времевия прозорец, подходящ за изстрелването на Артемис 1" - The Independant.

Изстрелването трябваше да се състои от космодрум във Флорида, съобщават от НАСА.

Планира се Orion да лети до Луната в тестов безпилотен режим в рамките на мисията Artemis 1 (Артемида-1) и да остане в нейната орбита няколко седмици.

След това корабът ще се върне на Земята. Цялата мисия ще продължи 42 дни. Капсулата за спускане Orion се очаква да се кацне в Тихия океан край бреговете на Калифорния на 10 октомври.

Тестовият полет се извършва, за да се уверят експертите, че ракетата SLS и космическият кораб Orion са готови за пилотирана мисия.

Ракетата носител SLS, разработена от Boeing Corporation, в момента е най-мощната в света. В базовата версия тя е способна да изведе в орбита 95 тона полезен товар. Модификациите на ракетата-носител трябва да осигурят увеличаване на товароносимостта до 130 тона.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: