Космическият кораб "Орион" повторно обиколи Луната и се насочи към Земята

Космическият кораб "Орион" повторно обиколи Луната и се насочи към Земята Снимка: НАСА

Американският тестов безпилотен космически кораб "Орион" извърши второто си автономно прелитане на малка височина край Луната в понеделник, след което се насочи към Земята, съобщава НАСА

Максималното приближаване до повърхността на Луната беше около 129 км.

В 11:43 сутринта по времето на източното крайбрежие, космическият кораб задейства маршовия си двигател, за да влезе в траектория на полет към Земята. Двигателят работи нормално за планираните 3 минути 27 секунди. След това корабът започна да се отдалечава от естествения спътник на Земята.

На 1 декември Orion успешно излезе от дълбока ретроградна орбита около Луната, където беше в продължение на шест дни. По това време разстоянието до повърхността на Луната е около 85 хил. км. Разположението на кораба в тази орбита даде възможност да се оценят възможностите на апарата и да се тестват неговите системи на голямо разстояние от Земята.

11 декември Орион трябва да се приводни в Тихия океан край бреговете на Калифорния.

На борда има манекен, сензорите на който трябва да измерват влиянието на условията на полет върху бъдещите екипажи.

Американският космически кораб "Орион", като част от тестов безпилотен полет на 21 ноември, извърши първото си успешно прелитане край Луната. В района на обратната страна на Луната Орион прелетя на височина 130 км от повърхността на естествения спътник на Земята, след което започна постепенно да се отдалечава от нея, за да влезе в планираната далечна ретроградна орбита около естествения спътник на Земята.

Космическият кораб беше изстрелян на 16 ноември от свръхтежка ракета носител Space Launch System (SLS) като част от мисията Artemis 1 ("Артемида-1"). Ракетата беше изстреляна от космическия център Кенеди във Флорида.

Тестовият полет трябва да покаже готовността на ракетата SLS и космическия кораб Orion за пилотирана мисия.
 

Ракетата SLS и мисиите Artemis

Ракетата носител SLS, разработена от Boeing Corporation, в момента е най-мощната в света. В базовата версия тя е способна да изведе в орбита 95 тона полезен товар, а  модификации на ракетата-носител трябва да осигурят увеличаване на товароносимостта до 130 тона.

Според плана на американската космическа агенция през 2024 г. се планира да се осъществи мисията Artemis 2, в рамките на която екипаж от четирима астронавти ще отиде на Луната. Пилотираният космически кораб ще трябва да облети естествения спътник на Земята. Като част от мисията Artemis 3, която в момента е планирана за 2025 г., американските астронавти трябва да кацнат на повърхността на Луната.

Програмата Artemis беше оповестена публично през септември 2020 г. Основната   цел е завръщането на американските астронавти на лунната повърхност 53 години след последната мисия, изграждането на окололунна станция и подготовката на условия за евентуална колонизация на Луната в бъдеще.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: