Биг Бен се завръща

Биг Бен се завръща Снимка: bostonglobe.com

След пет години реставрация, eмблематичният лондонски часовник отново ще оповестява часовете над британската столица.

Ако сте на камбанарията в Елизабет тауър, когато се разлюлее голямата чугунена камбана, е добре да разполагате с тапи за уши, но така или иначе ще усетите с тялото мощната вибрация на звуковата вълна

Когато Биг Бен замлъкна през 2017 г., долу, на площада пред Британския парламент, се събра тъжна тълпа от депутати и служители, припомня france24.com. Но пет години по-късно и след седмица тестване, днес, в 11:00 сутринта обичайният звън отново ще звучи две минути, отбелязвайки неделята за възпоменание – ритуал, започнал след края на Първата световна война на 11 ноември 1918 г.

През петте години на реставация, в които бяха подновени над 1000 части, Биг Бен е звънял само два пъти – в новогодишната нощ на 2021 г., когато Великобритания напусна Европейския съюз, и на погребението на кралица Елизабет II през септември.

Часовникът се обслужва от трима служители, които се числят към персонала на парламента. През последните пет години те не почиваха, а набюдаваха отблизо възстановителните рабти и тестовете, за да бъдат сигурни, че £ 80 милиона, отделени за ремонта, се харчат по най-добрия начин.

„Звукът на Лондон се завърна. Опитайте се да си представите какво е видяла тази камбана за 160 години”, казва 60-годишният Йън Уестуърт пред AFP.

Bong! Big Ben's back in Britain
Снимка - theborneopost.com

От върха на 96-метровата кула, където камбаните на Биг Бен са защитени с мрежа, за да бъдат предпазени птиците и прилепите, се разкрива живописна панорама над Лондон. При построяването ѝ през 40-те години на XIX век, кулата е била най-високото здание в Уестминстър и в тиха нощ камбаните ѝ са се чували на почти 25 километра. 

Бившата Часовникова кула, наречена през 2012 г. на името на Елизабет II, в чест на диамантения ѝ юбилей, днес е заобиколена от по-високи и по-нови сгради и камбаните ѝ едва се чуват от другата страна на площада пред Парламента. 

Голямата камбана на Биг Бен бие всеки час, а четирите по-малки – на всеки 15 минути. Реставрацията им включваше почистване и пребоядисване на всяка една от тях, без да се демонтират. Най-много време е отнело разглобяването на часовниковия механизъм от 1859 г., тежащ 11.5 тона, за да може всички зъбчати колела – от най-големите, до най-малките - да се почистят, ремонтират, смажат и после да се монтират отново. С това се е заела специализирана компания от Къмбрия, северозападна Англия. 

Четирите циферблата на часовника вече се осветяват от 28 LED-крушки, разпръскващи бяло-зелена светлина, най-близка като колорит до осветлението на първите фенери от викторианската епоха. 

Сега часовникът се контролира с GPS, свързан с Британската национална физическа лаборатория, но „сверяването” му си остава старомодно – чрез добавяне и премахване на тежести към двете му гигантски навити пружини.

Безпогрешният звън, синоним на прословутата английска точност, сякаш носи нотка на успокоение и стабилност в края на тази година на политически катаклизми във Великобритания. Архитекти и историци смятат, че архитектурният комплекс, един от най-известните символи на Лондон, има нужда и от цялостна реставрация, но политическите спорове за необходимите разходи така и не стигат до съгласие.

Тричленният екип, поддържащ часовника, обаче е единодушен, че имат вълнуваща професия, съчетаваща множество технологии, изкуства и занаяти - или по думите на най-младия от тях Алекс Джефри - „най-добрата работа на света".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: