Швейцария ще финансира проекти за образование в условията на кризи

Швейцария ще финансира проекти за образование в условията на кризи Снимка: globalpartnership.org

До края на 2024 г. правителството на богатата алпийска държава ще отдели $ 25,3 милиона, за да продължи подкрепата си за ECW - Фондът за образование на ООН.

Следващия февруари Швейцария ще бъде домакин на конференцията на високо равнище за финансирането на ECW. Събитието е важна дата в конгресния календар на Женева и амбицията на организаторите е градът да заеме важно място в генерирането на глобални образователни инициативи, коментира swissinfo.ch. 

Фондът ECW на ООН е създаден през 2016 г., с цел да подкрепя правото на образование при извънредни ситуации и дългосрочни кризи. Един от най-важните проблеми, които ще дискутира конференцията, е фактът, че 222 милиона деца по света имат ограничен или никакъв достъп до образование. 

Специално подготвен за конференцията анализ на швейцарското правителство определя и причините за това - на първо място въоръжените конфликти и принудителното разселване на големи маси хора, както и природни бедствия и други кризи. От 2016 г. тази цифра се е утроила и вероятно ще продължи да расте заради пораженията, нанесени на образователните системи от пандемията, войната в Украйна и други въоръжени сблъсъци по света.

Очаква се на конференцията да се дискутира разработването на ефективни образователни модели в условията на кризи, способни да обхванат всички важни аспекти от развитието на децата, изграждайки не само културата, но и хактера им. 

Заедно с това обаче, в изявлението на швейцарското правителство  се посочва, че образованието е ключов елемент от защитата на едно дете и фактор, който създава перспективи, предлага надежда и може да спасява животи. 

Аргументирайки основанията си за така обявеното финансиране на ECW, правителството на Швейцария подчертава, че „Липсата на образование прави момичетата и момчетата по-уязвими към експлоатация, насилие, психологически стрес и вербуване от престъпни групи“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: