Русия методично руши училища в Украйна

Русия методично руши училища в Украйна Снимка: Тhe Мoscow Тimes

На няколко километра от фронтовата линия, разбито селско училище в Николаевска област е ярък знак за руските удари срещу украинското образование.

Чиновете са покрити със слой от развалини и прах, а фасадата на сградата, обърната към фронта, е изкормена от многократни обстрели. В двора срутеният покрив излага училищния физкултурен салон на природните стихии. Очуканата, изоставена детска площадка е заобиколена от изгорели коли, споделя впечатленията си журналист от AFP пред Тhe Мoscow Тimes.

От началото на войната руската армия е минала през селото два пъти, като и двата пъти е оставила училището непокътнато. Но след контраатаката на украинските войски, "руснаците осъзнаха грешката си и бомбардираха всичко", казва  51-годишният Сергий, ръководител на опустялата селската община. 

Миналия четвъртък селото отново е било обект на ракетен удар, който е издълбал кратер с дълбочина пет метра в празен парцел. "Бомбата трябва да е била поне един тон. Слава Богу, падна на 20 метра от нашия лагер, иначе сега нямаше да говоря с вас", казва лейтенант Андрий Грушелски пред екипа на AFP.

Но „доста красивото“ някога селско училище не е имало този късмет. Преди войната в него са учили 190 деца от детската градина до гимназия. „Имахме компютърна лаборатория. Инвестирахме толкова много време и усилия, за да направим възможно най-добрата учебна база. Руснаците умишлено са се прицелили в училището. Мразя ги", казва Сергий.

В силно обстрелваното село повечето къщи вече нямат покриви. От 1700 души население са останали само около 25. Улиците са пусти. Чува се само  близкият рев на артилерия. Украинската армия започна контранастъпление преди три седмици, но в региона все още е трудно да се оценят резултатите.

Подобна е ситуацията и в друго близко село, което екипът на AFP посети. Пред училището снаряд от минохвъргачка е изровил яма, изкорубвайки всичките му прозорци. „Те ни отнемат не само училищата, отнемат и бъдещето на децата ни”, казва майката на бивш ученик и показва в телефона си снимките му от мирно време – децата играят по същите стълби, които сега са обсипани с отломки, стъкла, изпокъсани книги и детски рисунки.

Позовавайки се данни от украинското министерство на образованието, ЮНЕСКО смята, че от началото на инвазията са разрушени изцяло почти 300 училища, а 2 250 са сериозно повредени.  Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле редовно призовава за „прекратяване на атаките срещу учебни заведения, учители и ученици“. Според украинските власти, около 40% от украинските ученици са започнали учебната година онлайн. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: