Как Германия ще използва стабилизационния си фонд

Как Германия ще използва стабилизационния си фонд Снимка: jwnenergy.com

Като начало, през 2023 г. страната ще вложи € 83,3 милиарда, за да поддържа поносими цени на природния газ и електроенергията.

Сумата обхваща около 42% от обявения стабилизационен фонд на страната от  € 200 милиарда. С тези средства германските власти имат за цел дасмекчат последиците от енергийната криза за бизнеса и домакинствата, съобщава Reuters, позовавайки се на проектодокумент на германското правителство.

Стабилизационният фонд беше одобрен от германското правителство през септември. За целта властите премахнаха тавана на допустимите заеми и освен за директно намаляване на цените на енергията, предвиждат помощи за  гражданите и засегнатите сектори на икономиката.

В момента обаче германското правителство има проблеми с финансирането на своя кризисен план: инвеститорите не бързат да купуват германски облигации, очаквайки по-висока доходност на ценните книжа в бъдеще, заради строгата парична политика на Европейската централна банка. Освен това анализаторите очакват по-бавен растеж на германския БВП, поради високата цена, която Германия плаща, за да намали зависимостта си от руския газ. 

Въпреки опасенията и тежките прогнози, икономическите анализатори са на мнение, че засега германската икономика се справя по-добре от очакваното. Според последни данни на Евростат, през третото тримесечие на 2022 г. Германия успя да избегне прогнозираната рецесия и БВП показа растеж, въпреки негативните прогнози. Все пак през следващите две тримесечия икономистите очакват спад на БВП с 0,4 до 0,5 процентни пункта.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: