Британски фирми ще платят глоба за непредоставяне на подкрепа по време на пандемията

Британски фирми ще платят глоба за непредоставяне на подкрепа по време на пандемията Снимка: flickr.com

Британски кредитни институции ще заплатят глоба за непредоставяне на подкрепа по време на пандемията

Седем кредитно-финансови институции в Обединеното Кралство ще изплатят обезщетения в размер на 12 милиона британски лири (почти 14 млн. евро) на около 60 хиляди клиенти за нарушаване на указанията за подкрепа на уязвими потребители по време на пандемията на коронавируса, се казва в изявление на Управлението за финансов надзор (Financial Conduct Authority, FCA) на Великобритания.

По време на пандемията FCA спешно изготви насоки за предоставяне на подкрепа на клиенти, изпаднали в трудна финансова ситуация. В резултат на това повече от пет милиона британци получиха отсрочка по кредитите и ипотечните плащания.

"Управлението за финансов надзор (FCA) вече информира 32 компании, че трябва да внесат изменения и да подобрят отношението си към потребителите, като към настоящия момент седем от тях доброволно са се съгласили да изплатят 12 милиона паунда в качеството на компенсация на около 60 хиляди потребители", се казва в документа.

Управлението е извършило 69 оценки на дейностите в различни области сред 65 институции, предоставящи кредити и ипотеки. По-конкретно, FCA е разгледало как кредитните институции налагат плащане за обслужване на дълга и какви мерки са предприели при работа с клиенти в трудно финансово положение. В направена извадка от 50 оценки, FCA отбелязва, че едва в 30% от случаите фирмите са проучили обстоятелствата и финансовото състояние на клиентите и са предприели подходящи мерки, за да ги подкрепят, се посочва в изявлението.

Управлението ще продължи да наблюдава дейността на 40 организации през следващите месеци, за да се увери, че те спазват всички изисквания и за да защити уязвимите потребители.

Компаниите са длъжни да предоставят на клиентите персонализирана поддръжка, да информират уязвимите потребители за възможността за безплатен и независим съвет по въпросите на дълга, да наблюдават начисляването на справедлива сума и да обмислят намаляване или премахване на таксите и плащанията, отбелязва FCA.

По-рано проучване на FCA установи, че около 32 милиона британци изпитват затруднения при плащането на сметките си на фона на високата инфлация и рекордното увеличение на разходите за живот. От тях 7,8 милиона изпитват много сериозни трудности при плащането на сметките си поради трудната икономическа ситуация.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: