Калмикия иска да излезе от състава на Руската федерация

Калмикия иска да излезе от състава на Руската федерация Снимка: rus.team

Конгресът на ойратско-калмикския народ прие и публикува Декларация „За държавната независимост на Република Калмикия“.

Според народните избраници, независимостта на Калмикия е най-важната предпоставка за запазване на езика и културата на нейния народ. Сред депутатите, съставдили и подписали декларацията, са учени, езиковеди, етнолингвисти и политици, включително лидерът на регионалния клон на партия "Яблоко", съобщава newrezume.org.

Текстът на документа се позовава на декларация, приета от Върховния съвет на Калмикската АССР през 1990 г., когато народните депутати провъзгласяват суверенитета на демократична и правова калмикска държава, основана на правото на народите на самоопределение.

Принципите, заложени в тази първа декларация от времето на разпадането на СССР, обаче не са били изпълнени от първия президент на републиката Кирсан Илюмжинов, поддал се на натиск от страна на Кремъл, особено след началото на управлението на Путин.

В настоящата декларация на Конгреса са изброени основните причини, довели до решението да се провъзгласи началото на борба за независимост, сред които са "безумната централизация и милитаризация на страната", "тоталната кремълска атака срещу културите и езиците на неруските народи, завладени от Русия", "извършването на международни престъпленияи още няколко момента, отнасящи се до авторитарния и империалистичен характер на руската политика.

Авторите на декларацията отделно отбелязват правата на репресираните граждани, жертви на депортирането на калмиците и проблема с "незаконно заграбените земи" - териториални спорове, възникнали между Астраханска област и Калмикия в резултат на премахването на автономната република с указ на Сталин от 1944 г. 

В знак на несъгласието си с политиката, провеждана от Кремъл, Конгресът на ойратско-калмикския народ обяви, че иска напълно да освободи страната си от руската колониална зависимост, като Република Калмикия се оттегли от Руската федерация и бъде провъзгласено създаването на суверенна независима калмикска държава.

Република Калмикия е с малко население (около 280 000 души, в големия си процент будисти), но разполага с богати залежи на петрол, каменна сол и други важни суровини. Известна е като столица на шахмата – бившият ѝ президент Кирсан Илюмжинов председателства 23 години (до 2018 г.) Световната федерация по шах и успя да организира в столицата Елиста няколко престижни шахматни турнира.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: