Илон Мъск разпусна борда на директорите на Twitter

Илон Мъск разпусна борда на директорите на Twitter Снимка: insiderpaper.com

Милиардерът пое социалната медийна компания миналата седмица и веднага се зае да циментира контрола си и да оформи според собствените си виждания платформата, която използват политици и журналисти по целия свят.

Реформите, които Мъск обмисля, включват промени в начина, по който Twitter проверява акаунтите, както и съкращения на работни места.

Washington Post съобщи, че обсъжданият първи кръг от уволнения може да засегне 25% от персонала на компанията. Вече са отстранени топ-мениджърите, тъй като на тяхно място Мъск привлича други високопоставени сътрудници в компанията. Сред екипа му е технологичният инвеститор Джейсън Калаканис, който промени биографията си в своя акаунт в Twitter на „главен директор на мемовете“.

Самият Мъск вече се представя като "Chief Twit" и инициира дискусия сред потребителите, за да разбере дали има бъдеще в идеята му някои от функциите на социалната мрежа да се ползват срещу такса от $ 20 месечно. Същевременно, новият Chief Twit се консултира с Twitter-последователите си и по много други въпроси – от рекламата, до изискванията към видео-постовете. 

Според вчерашна декларация, представена пред Комисията по ценни книжа и борси на САЩ, Мъск вече е едноличен директор на Twitter, и макар че дълго "мъти" сделката,  може би все пак не е предвидил всичко. Сенаторът демократ Крис Мърфи, каза вчера, че е поискал от правителството да преразгледа последиците от сделката за националната сигурност, предвид големия дял, който държат в Twitter фирми, свързани със Саудитска Арабия.

„Трябва да сме зереагрижени, че саудитците, които имат ясен интерес от влияние върху политиката на САЩ и потискането на политическата реч, сега са вторият по големина собственик на голяма социална медийна платформа. Съществува ясен проблем с националната сигурност и Комитетът по чуждестранни инвестиции на САЩ трябва да прегледа тази сделка“, написа г-н Мърфи в Twitter.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: