„Грийнпийс” критикува строежа на „опасен” ски курорт в Саудитска Арабия

„Грийнпийс” критикува строежа на „опасен” ски курорт в Саудитска Арабия Снимка: dezeen.com

Кралството в Персийския залив току що спечели домакинството на Зимните азиатски игри през 2029 г., след като беше единствен кандидат да приюти събитието.

Саудитските власти твърдят, че новият курорт Троена в северозападната част на страната ще работи с „устойчива инфраструктура“ и възобновяема енергия. Но активистите на „Грийнпийс” се съмняват в екологичните качества на проекта, съобщава Euronews Green.

„Вие променяте естествена екосистема, което може да доведе до поредица от усложняващи се въздействия. Ако промените нещо на едно място, то може да промени нещо друго на друго място и така нататък и може да засегне съседните екосистеми. Дори не знам имаме ли капацитета да прогнозираме и моделираме евентуалните въздействия. Според нас тази мащабна промяна на екосистемите по такъв начин е много опасна“, казва Ахмед Ел Друби, регионален мениджър на „Грийнпийс”.

Ски курортът е замислен като първият център за зимни спортове на открито в страната и е част от футуристичния проект Neom на стойност $ 500 милиарда. Ще бъде разположен в планината Сарават, само на 50 километра от брега на Червено море и ще работи целогодишно. Районът е с около 10 градуса по-хладен от останалата част на кралството, но снегът ще бъде почти изцяло изкуствен

„Tроена ще разполага с подходяща инфраструктура за създаване на зимна атмосфера в сърцето на пустинята, за да превърне тези зимни игри в безпрецедентно глобално събитие“, обяснява изпълнителният директор на Neom Надхми ал-Наср.

По проект зимното селище ще бъде напълно въглеродно неутрално и ще използва 100% възобновяема енергия. Планинският град ще предлага и голямо изкуствено езеро, което още от сега е един от най-критикуваните обекти.

„Ще трябва постоянно да се захранва с вода, така че ще използва огромни количества енергия в дългосрочен план. Дори да се захранва от възобновяеми източници, това е загуба на енергия. Само защото нещо ползва възобновяеми източници, не го прави устойчиво или екологично. Има много други фактори“, казва Ахмед Ел Друби.

Градът ще разполага и със 160-километров „хоризонтален небостъргач“, наречен „Линията“. Футуристичният комплекс, широк едва 200 м, може да побере до 9 милиона души. Ел Друби обаче предупреди, че проектът в най-голяма степен ще ползва супербогатите. „Имаме ли нужда от това? Имаме ли нужда от скъпите жилища от висок клас в този град? И без друго има свръхпредлагане на недвижими имоти за богатия елит“, смята екологичният активист. 

Саудитска Арабия строи своя „зелен“ град в пустинята и финансира проекта Neom като част от усилията на страната да диверсифицира приходите си. В момента кралството е най-големият износител на суров петрол в света и бюджетът му се пълни почти само от това.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: