Кипър промени програмата си за получаване на гражданство чрез инвестиции

Кипър промени програмата си за получаване на гражданство чрез инвестиции Снимка: pixabay

Уточненията в програмата за получаване на „златна виза“ е направено поради промени в миграционното законодателство.
 Кипърските власти направиха промени в миграционното законодателство на страната, които ще променят условията на вече съществуващата инвестиционна програма за получаване на гражданство в замяна на инвестиции и закупуване на жилища.

Това се посочва в съобщение за печата на международната компания Henley & Partners, която се занимава с планиране на местожителство за частни клиенти, а също така е съветник на правителствата на различни държави при разработването и прилагането на подобни програми.

Според новите правила изискванията за вноски в благотворителни фондации се променят (списъкът е одобрен от правителството) - от 150 хил. евро на 200 хил. евро. Също така „политически значими лица“, които са престанали да бъдат такива преди година или повече, ще могат да участват в програмата, ако успеят да докажат източника на произхода на капитала си.

Към политическите лица в Кипър се отнасят широк кръг лица: държавни и правителствени ръководители, членове на законодателната власт, ръководни партийни лидери, членове на висшите съдебни органи, високопоставени офицери и др.

Документът също така изяснява понятието за непълнолетно дете (несемейно дете на съпрузи под 18-годишна възраст). Сега родителите на съпруга/съпругата на главния заявител могат да участват в програмата като зависими кандидати, при условие че закупят допълнително имущество на стойност най-малко € 500 хиляди (+ ДДС) в Кипър. Имотът може да бъде придобит колективно от няколко семейства.

Вече се изисква и удостоверение за чисто съдебно минало на главния заявител. Броят на кипърските граждани, които инвеститорът трябва да наеме, също се променя: девет души, вместо петима преди, се отбелязва в съобщението за пресата.

Останалите правила остават непроменени.


Варианти за гражданство:

Закупуване на жилищни или търговски недвижими имоти за 2 милиона евро.
Инвестиция от поне 2 милиона евро в компании, които действително се намират и оперират в Кипър.
Инвестиция от поне 2 милиона евро в алтернативни инвестиционни фондове или в корабоплаването в Кипър.
 
Освен това инвеститорите трябва да направят
благотворителна вноска. От инвеститорите се изисква да поддържат инвестициите си най-малко 5 години от датата на натурализацията. За главния заявител е необходимо цял живот да притежава жилищен имот на стойност най-малко 500 хиляди евро.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: