През миналата година българският износ за САЩ бележи ръст от над 50%

През миналата година българският износ за САЩ бележи ръст от над 50% Снимка: Миинстерство на икономиката и индустрията

Министър Никола Стоянов: През миналата година българският износ за САЩ е с ръст от над 50%

През миналата година българският износ за САЩ бележи ръст от над 50% и възлиза на близо 1 млрд. щ. д. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на откриването на Международна конференция „EXPLORE U.S.”. В събитието участие взеха и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите на енергийните ресурси Джефри Пайет, президентът на Американската търговска камара в България Оливие Маркет, посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия Бойко Таков и др. 

„Америка е един от най-конкурентите пазари в света. Фактът, че наши компании бележат подобен впечатляващ ръст в експорта е показателен за качеството на продукцията ни“, подчерта министър Стоянов. По думите му двустранният стокообмен за миналата година възлиза на 1,3 млрд. щ.д. и продължава да расте през 2022 г. 

България и САЩ са далеч в географски план, но все по-близо в икономически“, каза още той. Хиляди българи живеят и работят в Америка, а американски компании осигуряват около 30 000 работни места в българската икономика", посочи икономическият министър. Според проучване на AmCham, САЩ са в топ 6 на чуждестранния бизнес в страната ни, съсредоточени в сектори с висока добавена стойност. 

Никола Стоянов представи и новата инициатива, която стартира от миналата седмица – „закуска за инвеститори“, като очаква подобна среща и с американските компании у нас. Целта е чуждестранният бизнес в България да има възможност в неформална обстановка да коментира проблемите и бъдещите си планове с ресорния министър.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: