Над половината българи са свили потреблението си и очакват тежка зима

Над половината българи са свили потреблението си и очакват тежка зима Снимка: БТА

Проучване на социологическа агенция Тренд сред пълнолетното население у нас, направено специално за финансовия форум nEXT DIFI 2022 на b2b Media, показа, че 76% се страхуват как ще изкарат зимата.

Допитването е представително за пълнолетното население на страната, проведено е през август, септември и октомври сред над 1000 респонденти по метода пряко полустандартизирано интервю "лице в лице". То включва части от редовните проучвания тип "Омнибус" на "Тренд".

76% от българите се страхуват как ще изкарат зимата, а 78% от хората казват, че се страхуват как ще се справят във финансово отношение през следващата една година, каза съоснователят на Агенция "Тренд" Евелина Славкова, която представи проучване на икономическите нагласи на финансовия форум NEXTDiFi 2022 в София.

Заради страха от влошаване на финансовото състояние българите свиват потреблението. Анкетираните посочват, че ограничават покупките на стоки за дома и дрехи.

Общо 56% заявяват, че пазаруват по-малко хранителни стоки, защото са много скъпи, а 43% се страхуват, че кризата ще доведе до загуба на работните им места.

Според проучването 37% от българското общество е на мнение, че цените на основните стоки и услуги са се увеличили над 50%, а 34% смятат, че цените са се повишили между 31% и 50%, тоест, близо 71% смятат, че между 31% и над 50% са се повишили цените, коментира Евелина Славкова.

Тя отбеляза, че 76% от българите се притесняват как ще посрещнат своите битови разходи през зимния сезон и едва 17% посочват, че по-скоро нямат осезаеми финансови проблеми. Хората, които не се притесняват от високите цени, са по-млади, живеещи в столицата, с по-високи доходи от над 2500 лева на член на домакинството, тоест, личен доход, посочи Славкова.

По думите й данните показват, че от началото на войната в Украйна се отбелязва промяна в нагласите и силна тревожност в обществото. От февруари 2022 г. песимистичните нагласи в българското общество стават с много по-големи дялове от позитивните нагласи, посочи Славкова.

Проучването показва, че 55% очакват икономическото положение в България да се влоши в следващата една година, а 49% очакват да се влоши жизненият им стандарт. Като най-голям проблем, пред който е изправена България, са посочени високите цени, инфлацията и ценовият шок, след това се нареждат енергийната криза и обедняването.

След проучването основните тенденции обсъдиха водещи финансисти и икономисти, сред които Любомир Дацов и Кузман Илиев. Своите прогнози представи и Симеон Дянков, бивш вицепремиер и министър на финансите, чрез видеовръзка от Вашингтон.

Според Симеон Дянков рецесията ще започне в края на тази година и ще продължи година - година и половина. Няма да влезем в еврозоната в началото на 2024 г., смята той и като причина изтъкна високата инфлация и дефицита. Най-рано можем да говорим за влизане в еврозоната през 2026 г., ако имаме смислено, консервативно управление на публичните финанси, коментира Дянков.

При влизане в еврозоната обаче Дянков напомни, че за България ще се отключи един огромен ресурс от порядъка на 10 – 15 млрд. евро, които в момента стоят като резерв в БНБ заради валутния борд. Те могат да се използват за инвестиции в икономиката, а за осъзнаване на мащаба им – това са два пъти повече средства от тези, които България очаква да получи по Плана за възстановяване и устойчивост.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: