Сривът на китайския юан удари тежко руските валутни активи

Сривът на китайския юан удари тежко руските валутни активи Снимка: 123rf.com

Централната банка на Руската федерация изгуби над $ 10 милиарда от стойността на резервите си в китайска валута.

От началото на годината доларът скочи с 13% спрямо юана, което е най-силният му спад от 1994 г. насам. Руската инвазия в Украйна, високите лихвени проценти в САЩ и забавянето на китайската икономика заради ковид-карантините отнеха 5% от стойността на китайските пари. Докато през януари един долар се разменяше за 6.37 юана, в средата на лятото цифрата се качи на 6.7, за да достигне към края на септември до 7.33 юана за долар и 7.1 в началото на октомври.

The Moscow Times проследява как сривът на китайската валута доведе до огромните загуби на Руската централна банка. От началото на годината основната финансова институция на Русия държи 17,1% от валутните си резерви в китайска валута - приблизително 668 милиарда юана, чиято стойност към 1 януари, при курс на юана от 6.37 за долар, е $ 104,8 милиарда. 

В началото на октомври картината е различна. При курс от 7,1 юана за долар, инвестициите на Централната банка в китайска валута вече са на стойност около $ 94,1 милиарда, т.е., около $ 10,7 милиарда загуби.

Макар и представян като 17.1% от руските валутни активи, обезценяващият се юан практически е последният наличен резерв на Русия в конвертируема валута, след като операциите в долари, евро, лири стерлинги, японски йени и австралийски и канадски долари са замразени, заради санкциите, наложени още в първите дни след началото на войната.

Златният резерв от 2200 тона - петият по големина в света, през април също стана обект на санкции. Министерството на финансите на САЩ и след това ЕС предупредиха, че транзакциите с кюлчета на Руската централна банка са незаконни и ще доведат до вторични санкции.

Според отдела за изследвания на Australia & New Zealand Banking Group в Сингапур, юанът ще остане под натиска на доминиращия американски долар. Фактор за това от една страна е по-силният долар в резултат на повишаването на лихвите от Федералния резерв на САЩ, затягането на американската паричната политика и енергийната криза в Европа. 

От друга страна, Китайската централна банка вече на два пъти намали валутните си резерви, създадавайки известен буфер пред спада на юана, но експертите не прогнозират трета такава стъпка. При настощото развитие на китайската икономика, очакваната стойност на юана в началото на следващата година е около 7.2 за долар, което не предвещава възстановяване на загубите на руския валутен резерв.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: