Икономиката на Китай продължава да пада, безработицата расте

Икономиката на Китай продължава да пада, безработицата расте Снимка: https://pixabay.com/

Състоянието на китайската икономика се влоши рязко през юли

През второто тримесечие на тази година икономиката на Китай се забави още повече: производството неочаквано се забави, а спадът в сектора на недвижимите имоти се засили. Това породи опасения, че през втората половина на годината може да има нова вълна от съкращения.

Според доклада на China Beige Book International (CBBI), публикуван в началото на август, съдържащ независими икономически данни, състоянието на китайската икономика продължи да се влошава през юли, като производствените обеми от фабриките и новите производствени поръчки в Китай достигнаха най-ниските нива от средата на 2020 г., както и нивото на заетост в търговията на дребно за повече от две години. Спадът в растежа на приходите за производителите и търговците на дребно доведе до намаляване на печалбите, се казва в доклада.

На 1 август официалните данни показаха влошено представяне в производството и недвижимите имоти. Данните, публикувани от Китайското статистическо бюро, показват, че индексът на мениджърите по покупки в производството е бил 49,0 през юли от 50,2 през предходния месец, което е спад от 1,2%, под критичното ниво от 50.

През юли, когато започнаха да се появяват повече случаи на COVID-19 в някои провинции на Китай, властите отново започнаха да предприемат строги анти-COVID мерки, затваряйки много градове, включително индустриални центрове.

Индустриалната активност, съживена през юни след премахването на забраните в някои градове, отново тръгна надолу.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: