Трима учени споделят Нобеловата награда за физика

Трима учени споделят Нобеловата награда за физика Снимка: aljazeera.com

Ален Аспект (Франция), Джон Клаузер (САЩ) и Антон Зайлингер (Австрия) работят в областта на квантовата информатика - област със значително приложение в криптирането.

Кралската шведска академия на науките оцени високо изследванията на научното трио, посветени на начина, по който фотоните могат да бъдат свързани или „заплетени“ един с друг, дори когато ги делят големи разстояния.

„Квантовата информационна наука е жизненоважна и бързо развиваща се област , с широки потенциални последици в сфери като сигурен трансфер на информация, квантови изчисления и сензорни технологии“, ​​каза Ева Олсон, член на Нобеловия комитет. Според нея работата на Аспект, Клаузер и Зайлингер отваря врати към друг свят, "разтърсващ основите на начина, по който интерпретираме измерванията”.

Говорейки по телефона на пресконференция след обявяването на наградата, 77-годишният Зайлингер каза, че "все още е някак шокиран, но това е много положителен шок".

Работата на Аспект,  Клаузер и Зайлингер повече от десетилетие е във вниманието на Нобеловия комитет. През 2010 г. те спечелиха наградата Wolf в Израел, смятана за вероятен предшественик на Нобеловата награда.

Освен световното признание, Нобеловите награди носят и парична премия от 10 милиона шведски крони (близо $ 900 000). Средствата идват от завещанието на шведския изобретател Алфред Нобел, учредител на наградите, починал през 1895 г.

До 10 октомври ще бъдат оповестени и Нобеловите лауреати в областта на химията, литературата, мира и икономиката. Официалната церемония по връчването на наградите ще се състои на 10 декември.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: