Нобеловата награда за медицина и физиология отиде при шведския генетик Сванте Паабо

Нобеловата награда за медицина и физиология отиде при шведския генетик Сванте Паабо Снимка: fritanke.se

Високото отличие му беше връчено за неговите изследвания върху човешката еволюция и геномите на изчезнали човекоподобни (хоминиди).

Паабо е дешифрирал генома на неандерталец, изчезналият роднина на съвременния човек. Освен това шведският генетик откри и неизвестен досега вид хоминиди – т. нар. „денисов човек”.

„Паабо установи, че транферът на гени от тези вече изчезнали хоминиди към Хомо сапиенс е настъпил след мигриране от Африка преди около 70 000 години. Този генен трансфер има физиологичното си значение и днес, като влияе например върху начина, по който нашата имунна система реагира на инфекции“, се казва в изявление на Нобеловия комитет.

Сванте Паабо е един от основателите на дисциплината палеогенетика, която се занимава с изучаването на първите хора и човекоподобни видове, с помощта на генетични методи. През 1985 г. той пръв в историята извлича генетичен материал от мумии.

Изучавайки ДНК от костен фрагмент, открит в Денисовата пещера в Алтай, през март 2010 г. екипът на Паабо стига до заключението, че в древността е съществувал неизвестен досега вид хоминиди, т. нар. „Денисов човек”. Това откритие бележи пътя на шведския генетик към настоящата му Нобеловата награда.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: