Бизнесът с незаконно създадени аватари на известни личности привлича много апетити

Бизнесът с незаконно създадени аватари на известни личности  привлича много апетити Снимка: arstechnica.com

Миналата седмица редица медии, включително Daily Mail и Telegraph, разгласиха, че Брус Уилис е продал правата над лицето си на Deepcake - компания за „дълбоко фалшифициране”, с цел създаване на "дигитални близнаци" на известни личности.

Ако беше истина, сделката щеше да бъде първа по рода си. Говорител на актьора каза пред ВВС обаче, че Брус Уилис няма „никакво партньорство или споразумение” с компанията. Представител на Deepcake също потвърди, че само Уилис има права върху лицето си.

Компаниите за „дълбоко фалшифициране” (Deepfakes) използват изкуствен интелект (ИИ) и машинно обучение, за да създават реалистични видеоклипове, най-често със знаменитости или политици. За актьори като Брус Уилис, които вече не могат да играят, технологията има потенциала да промени играта.

Предисторията на цифровия двойник на Брус Уилис започва миналата година, с „дълбока фалшификация” на актьора, използвана в реклама на руската телекомуникационна компания „Мегафон”. Технологията, както и рекламата, са създадени от Deepcake– компания на руски програмисти, регистрирана в щата Делауер, САЩ. На сайта си Deepcake се представят като специалисти в използването на ИИ в областта на deepfakes. 

От Deepcake подчертават пред BBC: „Брус Уилис определено ни даде съгласието си, както и много материали, за да направим неговия цифров близнак“. Като доказателство, уебсайтът на компанията цитира актьора: „Харесвам прецизността на моя образ. Това е страхотна възможност за мен да се върна назад във времето. Тази невронна мрежа е обучена с „Умирай трудно“ и „Петият елемент“, така че моят цифров близнак прилича на героите ми от онова време“.

Изглежда обаче, че съгласието на Брус Уилис е било еднократно и само за конкретната реклама. „Формулировката за правата е грешна… Брус не може да продаде никакви права на никого, те са негови по подразбиране“, каза представител на Deepcake, но не отговори на въпроса на ВВС дали цитираното мнение на Брус Уилис е автентично. Компанията казва, че има уникална библиотека с висококачествени кадри на знаменитости и влиятелни личности.

Инцидентът подчертава, че все още липсват точни правила за изпозването на тази нова технология. Въпреки това, тенденцията нараства. Актьорът Джеймс Ърл Джоунс, който озвучава Дарт Вейдър в оригиналната трилогия „Междузвездни войни”, наскоро се оттегли от ролята си, но гласът му продължи да участва и дори звучи подмладен. Речта му е пресъздадена чрез използването на архивни материали и патентован софтуер от Respeecher, друга фирма, която работи с ИИ.

Замяната на актьорски изяви с ИИ-разработки обаче е повече от спорна. През април Equity, британският синдикат на работниците в сценичните изкуства, стартира кампанията ИИ, спрете да крадете шоуто“. Много работещи в бранша са загрижени, че дълбоките фалшификати, създавани с помощта на изкуствен интелект, могат да лишат актьорите от работа и да им отнемат контрола над лицата и гласовете им.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: