Илон Мъск предизвиква интерес към новия си хуманоиден робот

Илон Мъск предизвиква интерес към новия си хуманоиден робот Снимка: electrek.co

Милиардерът напомни за традиционния Ден на изкуствения интелект (ИИ) в Tesla със снимка на хуманоидни ръце, които оформят символа на сърцето.

С такива ръце ще бъде оборудван робот, оповестен вече от Мъск като бот Tesla Optimus, пише The Independent. Умната машина се задвижва от ИИ и след масовото ѝ производство се очаква да замени голяма част от работниците на производствената линия за електически автомобили в заводите Tesla. 

Според Мъск, освен в автомобилостроенето, различните версии на Optimus ще могат да се използват в най-широк кръг дейности, вариращи от домашен помощник до грижи за възрастни хора. 

„В бъдеще физическият труд ще бъде въпрос на избор. Ако искате да го вършите, можете, но няма да бъде необходимост. Това ще има дълбоки последици за икономиката, като се има предвид, че в основата на икономиката е трудът”, каза Мъск през август, на събитие в Tesla, посветено на ИИ. 

В своите бизнес планове Илон Мъск дори вижда произодството на роботи като по-голям бизнес от този с електрическите му автомобили. 

Tesla Optimus Humanoid Robot Teased During Shareholder Meeting
Снимка - insideevs.com

Въпреки шумната реклама на Optimus, която разработчикът му прави, някои анализатори не са убедени, че хуманоиден робот с изкуствен интелект ще намери голям пазар.

За разлика от ентусиазма на Илон Мъск, Джийн Мънстър, управляващ партньор във фирмата за рисков капитал Loup Ventures, която държи акциите на Tesla, изрази наскоро друго мнение:

„Инвеститорите не са развълнувани от Optimus и вероятността да се разработи мащабно е много малка. Освен това разработката му е безкрайно по-трудна от тази на самоуправляващите се автомобили например“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: