Украински тийнейджър изобрети дрон, който открива противопехотни мини

Украински тийнейджър изобрети дрон, който открива противопехотни мини Снимка: kyivpost.com

Игор Клименко, сега 17-годишен, се вълнува от глобалната криза с противопехотните мини, още когато Русия нахлува в Крим през 2014 г.

Младият изобретател разработва дрона си, след като със семейството му бягат от бомбардирания Киев през февруари и се местят в едно мазе в провинцията, разказва smithsonianmag.com. „Живеехме с осем души. През цялото време чувахме експлозии, ракети, самолети и беше наистина трудно да не мислим за войната“, спомня си Клименко.

Това разбира се, е невъзможно – войната се усеща във всичко и след няколко седмици адаптация Игор решава да преразгледа детския си проект - дрон, който може да открива неексплодирали противопехотни мини и да съобщава координатите им. „Не можех да се откажа. Моите хора защитават Украйна, моята страна, мен, моето семейство и исках да помогна”, казва Игор.

Докато завършва училище и се крие от атаките, той работи с учени и програмисти, за да усъвършенства своя Quadcopter Mines Detector. Сега има два работещи прототипа на устройството и два украински патента. На 20 септември разработката му е представена на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton GlobalIn itiative) в Ню Йорк, където Клименко печели наградата Chegg org. Global Student Prize от $100 000, връчвана на „изключителни” студенти, чиито разработки влияят на обществото и образованието и мотивират младите хора.

„Това ми предостави възможността да покажа на света моята история и как проблемът с мините засяга хората“, казва Клименко. Според него наградата е „добра възможност да намеря хора, които искат да работят с мен по това устройство, за да го създадем и да спасяваме животи“. Той планира да използва паричната награда за образованието си и за реализацията на своя дрон.

„Във времена на криза се нуждаем от иновации, за да се справим с невъобразимите трудности и ангажиментът на Игор да се заеме с глобалния проблем с противопехотните мини, е наистина вдъхновяващ“, каза Дан Розенсвайг, президент и главен изпълнителен директор на Chegg.

Договорът за забрана на противопехотните мини от 1997 г., подписан от над 150 държави, забранява използването им, тъй като те безразборно убиват и войници, и цивилни. Украйна подписа договора през 1999 г., но Русия и няколко други страни, вкл. САЩ, не го направиха.

Тази година от Human Rights Watch са идентифицирали най-малко седем вида противопехотни мини, използвани от руските сили в Украйна. Украинското правителство смята, че до една трета от територията на страната може да е замърсена с експлозиви. 

През 2020 г. в световен мащаб са регистрирани 7073 души, убити или пострадали от мини, като цивилните са 80% от тях. Смята се, че в около 60 страни по света „лежат” скрити до 110 милиона противопехотни мини. Според статистиката, на всеки 5000 обезвредени устройства загива по един сапьор, а двама са ранени. 

Игор Клименко смята, че с изобретението си може да направи процеса по-безопасен, отколкото търсенето с детектори за метал, сонди, или кучета, обучени да надушват експлозиви. Пламенен борец срещу използването на зловещите устройства беше принцеса Даяна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: