Макрон заяви, че няма рационално обяснение за действията на Путин в Украйна

Макрон заяви, че няма рационално обяснение за действията на Путин в Украйна Снимка: ФБ

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че не може да разбере причината за действията на руския президент Владимир Путин в Украйна

Според него решението на Путин може да е комбинация от няколко причини.

„Нямам рационално обяснение. Струва ми се, че това е комбинация от ресентимент, стратегия за хегемония в региона и, бих казал, последствията от COVID-19, изолация“, каза Еманюел Макрон в интервю за CNN.

Русия многократно е обяснявала началото на спецоперацията с отказа на Киев да спазва Минските споразумения и плановете му за присъединяване към НАТО. Освен това плановете на Украйна да се откаже от безядрен статут бяха наречени  червена линия.

След началото на военната операция Еманюел Макрон проведе много телефонни разговори с Владимир Путин. По принцип инициаторът на преговорите беше  Макрон. Последният път разговор между лидерите на Франция и Русия се проведе на 11 септември. На 20 септември Еманюел Макрон обяви, че планира да проведе телефонни разговори с Владимир Путин в близко бъдеще. От Кремъл казаха, че преговори все още не са планирани.

* Ресентимент - пренасочване на болката, която придружава усещането за собствената ни малоценност (неуспех) към външна изкупителна жертва

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: