Жени в Иран горят хиджабите си под аплодисментите на хиляди протестиращи

Жени в Иран горят хиджабите си под аплодисментите на хиляди протестиращи Снимка: usatoday.com

Протестите в Иран ескалират след смъртта на 22-годишната Махса Амини, задържана за нарушаване на закона за хиджаба..

Демонстрациите продължават вече пет поредни нощи, съобщава ВВС. Протестите обхванаха няколко малки и по-големи града, започвайки в родния град на жертвата в провинция Кюрдистан в западен Иран. При сблъсъците там загинаха трима души, тъй като силите за сигурност откриха огън срещу протестиращите.

Махса Амини беше арестувана миналата седмица от иранската морална полиция в столицата Техеран, с обвинение, че нарушава закона, който изисква жените да покриват косите си с хиджаб или забрадка, а ръцете и краката си с широки дрехи. Тя почина в болница в петък, след припадък в ареста и три дни в кома.

Има данни, че главата ѝ е удряна с палки и блъскана в стените на превозното средство, с което са я отвели, казва изпълняващият длъжността върховен комисар на ООН за правата на човека Нада ал-Нашиф.

„Трагичната смърт на Махса Амини и твърденията за изтезания и малтретиране трябва да бъдат незабавно, безпристрастно и ефективно разследвани от независим компетентен орган, който изрично да гарантира, че нейното семейство ще научи истината и ще получи правосъдие“, заяви г-жа ал-Нашиф.

Тя отбеляза, че ООН разполага с „многобройни и проверени видеоклипове на насилствено отношение към жени“, тъй като през последните месеци моралната полиция е разширила патрулирането по улиците, за да санкционира тези, които си позволяват да ходят с „разхлабен хиджаб“.

„Властите трябва да спрат да насочват, тормозят и задържат жени, които не спазват правилата за носене на хиджаб“, смята г-жа Нашиф и призовава за отмяната им.

Полицията отрече да е малтретирала Махса Амини и се оправда с "внезапна сърдечна недостатъчност". Семейството ѝ обаче казва, че Махса е била напълно здрава. В понеделник близките ѝ са били посетени от помощник на върховния лидер на Иран, аятолах Али Хаменей, който заявил, че „всички институции ще предприемат действия, за да защитят правата, които са били нарушени“, съобщиха иранските държавни медии.

Високопоставеният ирански депутат Джалал Рашиди Кучи публично разкритикува моралната полиция, като каза, че прилагането на сила е „грешка“, която причинява на Иран само „загуби и щети“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: