Все повече се ограничават правата на жените в ислямския свят

Все повече се ограничават правата на жените в ислямския свят Снимка: abc.net.au

В рекламите в Иран вече няма да се снимат жени

Иранското министерство на културата и държавното ръководство на ислямската република забраниха на жените да се появяват в реклами, а на продуцентите - да използват "женски образи" във видеоклиповете си. Поводът за реакцията е реклама на сладолед „Домино”, излъчена по местна телевизия. В клипа забрадено момиче прави две „непристойни” действия - кара кола и публично яде сладолед. 

Разпореждането вече е изпратено до иранските филмови учебни заведения и рекламните агенции, съобщава theins.ru. В него се казва, че забраната е наложена, съобразно така наречения закон за хиджаба и целомъдрието. 

Както посочва   Iran International, забраната всъщност винаги е била в сила, но тълкуването на т.нар. „инструментална употреба“ на жени, деца и мъже в рекламите, варира в зависимост от политическите и религиозни пристрастия на конкретните администрации.

Нарушения на правата на жените редовно се регистрират и в съседен Афганистан, превзет от талибанското терористично движение. В началото на май талибаните забраниха на жените да излизат от домовете си без да носят бурка. Заедно с редица образователни и административни ограничения, това е една от най-тежките мерки срещу правата на жените, откакто екстремистите дойдоха на власт през август 2021 г.

През май и новият президент на Туркменистан Сердар Бердимухамедов, който наследи баща си, "се разписа" в ограниченията, налагани на жените в ислямските държави. Той им забрани да носят тесни дрехи, да боядисват косите си, да ползват изкуствени нокти и мигли и да седят в колите на предната седалка до шофьора.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: