Путин обяви частична мобилизация в Русия (обновена)

Путин обяви частична мобилизация в Русия (обновена) Снимка: theins.ru

Според руския министър на отбраната Сергей Шойгу, мобилизацията започва от днес и цели да набере около 300 000 военни от резерва.

„На наборна военна служба ще подлежат само граждани, които са в запаса, и преди всичко тези, които са служили във въоръжените сили, имат определени военни специалности и съответен опит. Призованите за военна служба преди изпращане в частите ще преминат задължително допълнителна военна подготовка, като се вземе предвид опитът от специалната военна операция”, се казва в Указа за мобилизация, публикуван на сайта на Кремъл.

Аргументите за мобилизацията са изложени така: „Режимът на репресии в цяла Украйна беше засилен по най-суров начин. Политиката на сплашване, терор и насилие приема все по-страшни, варварски форми. Нямаме морално право да предаваме близки хора на палача, не можем да не откликнем на стремежите им сами да определят бъдещето си”.

Владимир Путин разпорежда на дороволците и бойците от ЛНР и ДНР” да се даде статут на редовна руска армия, като се подобри оборудването им

След това руският президент обяснява действията си и с „външния враг”: „Целта на Запада е да отслаби, раздели и унищожи страната ни. Те директно казват, че през 1991 г. успяха да разцепят СССР, а сега е дошъл моментът за самата Руска федерация да се разпадне на много воюващи региони”. Това споредВладимир Путин е причина запревантивна операция”.

Руският президент предупреждава  „някои държави от НАТО”, които подлагат Русия на ядрен шантаж, „че розата на ветровете може да се обърне в тяхната посока".

От мобилизация ще се освобождава за пределна възраст, заради влязла в сила присъда за лишаване от свобода, или по здравословни причини, констатирани от военномедицинска комисия.  Изключение ще се прави за резервисти, които въпреки здравословното си състояние изразят желание да продължат военната си служба на подходящи военни длъжности.

Движението "Пролет" призова руснаците да протестират срещу мобилизацията, като тази вечер в 19:00, всички, които не са съгласни с решението, са поканени да се съберат в центъра на градовете си, съобщава theins.ru. „Хиляди руски мъже – нашите бащи, братя и съпрузи – ще бъдат хвърлени в месомелачката на войната. За какво ще умрат? За какво ще ронят сълзи майките и децата?“ се казва в изявление на движението.

Депутатът от Държавната дума генерал-полковник Андрей Картаполов изказа пред „Известия” предположението, че първи ще бъдат мобилизирани офицери до 45 годишна възраст и войници до 35 годишна възраст, в т. ч. оператори на дронове, разузнавачи и свързочници. Те ще сформират нови военни части, които ще бъдат натоварени с „покриването на държавната граница” и създаването на „оперативна дълбочина” за настъпление на руските войски в Украйна.

Междувременно руски превозвачи по безвизовите международни линии, съобщават, че въпреки скока на цените веднага след днешното обръщение на Владимир Путин, билетите се разпродават с бясна скорост, а някои, основно за Турция, вече дори са изчерпани. Латвия съобщи, че въпреки обявената частична мобилизация, няма да облекчи визовия режим за руснаци.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: