Откриха най-старото сърце в света: то е на 380 милиона години

Откриха най-старото сърце в света: то е на 380 милиона години Снимка: Стопкадър Youtube

Най-старото сърце в света е открито в древна риба, чиито останки са се намирали във формацията Gougou

Изследването е публикувано в списание Science. Учени от университета Къртин са открили идеално запазено сърце заедно с фосилизиран стомах, черва и черен дроб от древна риба. Тя е на 380 милиона години и това е рекорд.

Находката ще помогне при изучаването на еволюцията на челюстните гръбначни животни. Учените отбелязват, че меките тъкани на древните видове рядко се запазват.

Проучването е установило, че позицията на органите в тялото на артродирите, изчезнал клас бронирани риби, живели през девонския период от преди 419,2 милиона до 358,9 милиона години, е подобна на анатомията на съвременна акула. Оказва се също, че примитивните челюстни риби не са толкова различни от нас. Във всеки случай поне структурата на техните органи.

За първи път виждаме всички органи заедно в примитивна челюстна риба. Удивително е, че те не са толкова различни от нас“, казва професор Кийт Тринайстик от Училището по молекулярни и биологични науки Къртин и Музея на Западна Австралия.

Палеонтолозите откриха вкаменелостта по време на експедиция през 2008 г. във формацията Gougou. Припомняме, че той принадлежи към периода на горния девон и се намира в района на Кимбърли. Известен с добре запазените вкаменелости на животни, обитавали древни рифове.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: