В Румъния на фона на енергийната криза се появи дефицит на дърва за огрев

В Румъния на фона на енергийната криза се появи дефицит на дърва за огрев Снимка: https://pixabay.com/

Уплашени от растящите цени на газ и ток, румънците търсят алтернативи за отопление на домовете си

 Все повече хора искат да си купят дърва за огрев. Агенция Romsilva вече обяви, че ще изсече повече дървета, за да отговори на търсенето, пише stiriletvr.ro.

От друга страна, румънското министерство на околната среда подготвя наредба за ограничаване на цената на дървата за огрев и временно ограничаване на износа.

В същото време търсенето в специализираните магазини е толкова голямо, че някои са останали без дърва.

"Сега наистина нямаме дърва за огрев. Хората се подготвят за студения сезон от лятото. Всяко семейство купува по два-три палета, палет с обем 0,8 кубика", казват продавачите.

„Търсенето е по-голямо от производствения капацитет на доставчиците, а в магазините няма достатъчно дърва за огрев. Когато камионът пристигне, поръчката е вече разпределена и тръгва най-много до ден. Правим списъци с чакащи”, казват продавачите.

Жителите на Южна Румъния купуват дърва за зимата от българските си съседи. Там цената е по-ниска и поръчката се носи директно до дома ви.

За да облекчи зимата за румънците, Министерството на околната среда подготвя наредба за ограничаване на цената на дървата и дървените продукти, използвани за отопление, за период от шест месеца.

Кубичен метър дърва ще струва 500 леи (1 лея е 0.4 лева), докато в момента средната цена е между 600 и 800 леи. Сред мерките е и ограничаването на износа, за да има достатъчно вътрешен ресурс.  

В Румъния повече от три милиона домакинства се отопляват с дърва.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: