Варварски обичай захранва контрабандна търговия между Нигерия и Китай

Варварски обичай захранва контрабандна търговия между Нигерия и Китай Снимка: npr.org

Миналата седмица от летището в Лагос са конфискувани 16 чувала с характерен атрибут от анатомията на магарета..

Чувалите са съдържали генитали на животните, подготвени за незаконен износ към летището в Хонконг, съобщава Euronews. Това е по-рядък случай, но магарешки кожи все по-често се изнасят или пренасят контрабандно в страни като Китай, където се използват в традиционната медицина.

Тази незаконна търговия драстично намалява популацията на магарета в Нигерия, където мнозина разчитат на издръжливите домашни животни като работна сила.

Британската благотворителна организация The Donkey Sanctuary изчислява, че всяка година се убиват около 4.8 милиона магарета, заради кожите им и части от тялото им. Голямата част от тях се използват като съставки в производството на ejiao - традиционно китайско лекарство. Китай обаче може да осигури само 1.8 милиона местни магарета за целта, докато търсенето на лекарството се задоволява с около 4 милиона убити животни.

През юли нигерийските митници заловиха магарешки кожи на стойност € 114 000, внесени контрабандно от съседен Нигер, явно за да се използват вече изградени контрабандни канали за износ на продуктите.

Нигерийски депутати се опитват да въведат закон, забраняващ убийството на магарета, но предложението им „отлежава” от 2021 г. и тепърва трябва да се гласува. 

„Основният печеливш в тази търговия са търговците на кожи и други части от магарета в Китай. Това животно в Нигерия е изправено пред изчезване и не се размножава адекватно, поради много ниската степен на плодовитост“, казва Мухамад Дати, един от федералните законодатели, подкрепящи законопроекта.

От летищната митническа служба в Лагос съобщават, че започват разследване, за да проследят и изяснят всяка информация. Митницата работи и по въвеждането на нови практики за откриване и конфискуване на подобна „стока”.

В Европа гръмогласните животни все по-често стават незаменими помощници в терапии за деца с аутизъм, депресия и други нервно-психични разстройства, показвайки висока способност да се обучават и изключителна готовност да общуват с малките пациенти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: