Общинари от Москва и Санкт Петербург искат оставката на Путин

Общинари от Москва и Санкт Петербург искат оставката на   Путин Снимка: Тhe Мoscow Тimes

Този път публикуваното изявление включва общински депутати от 17 района на двата най-големи руски града.

За третото такава искане от средите на местното управление съобщава Тhe Мoscow Тimes. В лаконичната публикация на депутата от Семьоновски район на Санкт Петербург Ксения Торстрем, се казва: „Ние, общинските депутати на Русия, смятаме, че действията на президента В. В. Путин вредят на бъдещето на Русия и нейните граждани. Искаме оставката на Владимир Путин от поста президент на Руската федерация!“.

Под публикуваното изявление стоят подписите на 19 градски депутати от Санкт Петербург и Москва. По-рано съветът на депутатите на московския район Ломоносовски също се обърна към Путин с искане за оставка. Депутати от санкт-петербургския район Смолнинское първи излязоха с обръщение към Държавната дума, в което предлагат Путин да бъде обвиненв държавна измяна заради войната в Украйна и неизпълнени предизборни обещания.

„Обсъдихме с депутатите, че бихме искали да подкрепим нашите колеги. Сега е трудно да се говори публично, заради репресиите, затова прибегнаме до толкова сбит текст. Но все още не е забранено депутатите да имат мнение. И също така не е забранено да се говори за оставката на президента. Той не е монарх, а наемен работник, получава заплата от нашите данъци. Нашата функция е да представляваме интересите на хората и ние виждаме, че хората не са доволни. А по Конституция нашият народ е източник на властта. Аз лично не разбирам мотивите на действията на Владимир Путин. Мисля, че един човек не може да бъде на власт толкова дълго“, казва Ксения Торстрем в разговор с The Insider.

Подписалите петициите и предложенията рискуват наказание по силата на закони, приети след руското нахлуване в Украйна, които на практика забраняват всяка антивоенна проява.

Призивите за оставка идват на фона на твърдения за фалшифициране на резултатите от местните избори този уикенд и в светлината на масивното настъпление на Киев, което бележи най-големия неуспех на Москва от началото на „специалната военна операция”. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: