Двадесет и една години години след 11 септември войната не е приключила за никого

Двадесет и една години години след 11 септември войната не е приключила за никого

След рухването на кулите на Световния търговски център в Долен Манхатън преди 21 години, логичен въпрос е дали САЩ са научили урока от този шокиращ, дивашки ден.

Военните стратези със сигурност го знаят, но все пак е трудно за нация със съюзници по границите си и обградена от океани, да повярва дълбоко, с костите си, че е във война, пише The Washington Post.

Денят, станал известен като 11 септември, всъщност не беше нейното начало. Малката армия на Осама бин Ладен вече беше ударила американски посолства в Африка и американски военноморски кораби и дори сигнализира за намеренията си да разруши кулите близнаци, като заложи камион бомба в гаража на Световния търговски център през 1993 г. 

Атаката срещу кулите-близнаци и сградата на Пентагона  през 2001 г., извършена с пленени пътнически самолети, отне живота на 2 974 души от 90 страни.

Дързостта на 11 септември най-сетне убеди американците, че са във война. И вече 21 години американската нация се бори в нея. Всеки президент, започвайки от Джордж У. Буш, искаше да ѝ сложи край. „Мисията е изпълнена“, гласи един банер още през 2003 г. Барак Обама обеща да я приключи. Доналд Тръмп - също и договори изтеглянето на американските войски от Афганистан. Президентът Байдън го извърши като грозен „поздрав” за 20-годишнината от 11 септември.

Според The Washington Post обаче, САЩ контролира края на войната толкова, колкото и началото ѝ. С убийството на лидера на Ал Кайда Айман ал Зауахири с дрон през юли тази година, всички известни вражески командири от 11 септември са заловени или мъртви. 

America News: The whole world was shaken by the attack on America, today it  has been 21 years since the 9/11 attack - Edules
Снимка - edules.com

Но врагът се е променил. За Ислямска държава и други джихадистки групировки по света войната не е приключила. Не го правят и правителствата, които предлагат на терористите подкрепа и ги насърчават.

Нещо повече, невъзможно е да се каже кога или дори как може да свърши тази война. За 21 години след 11 септември тактиката и външния ѝ вид се промениха и промяната не е непременно към по-добро. Съединените щати обучават стотици хиляди войници, въоръжавайки ги с най-новите оръжия, но голямата част от битките на САЩ срещу тероризма се водят от малки екипи висококвалифицирани командоси - военноморските тюлени, армейските рейнджъри, или накратко - Силите за специални операции.

За тяхната работа се чува рядко – те се бият предимно нощем, на места, където присъствието им не се признава. Те разбиват терористични мрежи и предотвратяват атаки, често влизайки в близък бой и персонални убийства, на места, от където не идва надеждна информация.

11 септември беше тест. Десетки книги от последните две десетилетия показват, че травмите и щетите не спират. Статия от 2019 г. в Journal of Special Operations Medicine отбелязва, че самоубийствата сред специалните сили са се утроили.

Американската масова култура ги „обезсмъртява” в анимационни супермени. Но тези по-скоро незнайни герои на нацията са човешки същества – висококвалифицирани, тренирани и дисциплинирани, но все пак хора. И носят изключителната тежест на една война без ясни граници: физически, времеви или морални. Война, която ще приключи, само когато врагът се съгласи да я прекрати. 

Американската общественост със сигурност е уморена от войната и лидерите на САЩ предпочитат да се държат така, сякаш всичко е свършило, но междувременно американските воини продължават битката, защото тероризмът все още има право на глас. Докато поредните годишнини от 11 септември идват и си отиват, Америка дължи на тези воини памет, грижа и почит. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: