Студените досиета на Червените бригади

Студените досиета на Червените бригади Снимка: newdelhitimes.com

Френски съд решава дали да екстрадира ченове на екстремисткото ляво движение, което през 70-те и 80-те години на миналия век отвлече и уби десетки италиански държавни служители.

Най-известната жертва на Червените бригади е двукратният италиански премиер Алдо Моро, отвлечен и държан 55 дни в плен през 1978 г. Открит е в багажника на кола с множество прострелни рани. След вълна арести и доживотни присъди Червените бригади в крайна сметка са смазани. Около 300 от членовете им обаче бягат във Франция, след решение на президента Франсоа Митеран да им предостави убежище, ако се откажат от насилието. 

Оттогава този акт на Франция е отворена рана за Италия. „Френските политически лидери не вярваха, че Италия се управлява от демократичен режим. Французите живееха с усещането за някакво превъзходство, възприемайки се като знаме на демокрацията и правата на човека и бяха убедени, че трябва да подкрепят хора, избягали от една страна, в която според Франция не се зачиташе върховенството на закона“, казва пред ВВС Джовани Чечи, професор по съвременна история в Римския университет. 

В последните години обаче Франция доби горчив опит с тероризма и това вероятно се е отразило и върху промяната в отношението на френската държава към приютените някога бивши членове на Червените бригади. Миналата година след искане на Италия за екстрадирането на 200 лица, свързани с Червените бригади, седем от тях бяха арестувани във Франция. 

Френският съд оповести, че ще разглежда всяка молба за екстрадиране поотделно, а президентът Еманюел Макрон каза в свое изявление, че „Франция, която също е засегната от тероризма, разбира нуждата от справедливост за жертвите”. Защитата им пък обяви ареста за „предателство” към хора, които са започнали нов живот във Франция под защитата на държавата и имат семейства, деца и внуци. Шестима от арестуваните две жени и пет мъже, са с присъди в Италия, някои от които – доживотни.

Червените бригади се зараждат в социалистическите работнически и студентски среди, развивайки се в крайноляв тероризъм „в името на революцията”. Те атакуват директно фигури, символи на държавата – съдии, прокурори, военни, служители в държавната администрация, но и редови специалисти на държавна служба, включително инженери и лекари.

Десетките убийства и отвличания, организирани от Червените бригади, дълги години създават атмосфера на нестабилност, несигурност и страх в Италия. Нещо като публична тайна е и убеждението, че крайнолявото движение, в което са се влели и неофашистки групи, е действало в сговор с елементи на италианските и чужди тайни служби. Бивши членове, които излежават присъдите си, категорично се обявиха против етикета "тероризъм", прилаган днес към Червените бригади, които според някогашните им бойци са искали "да променят един несправедлив свят".

"Трябва да затворим тази страница. Но за да го направим, имаме нужда от справедливост и истина - и мисля, че решението на френския съд може да бъде решаващо, за да се изправим пред миналото и да продължим напред”, казва проф. Чечи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: