Защо Путин иска преразглеждане на зърнената сделка

Защо   Путин иска преразглеждане на зърнената сделка Снимка: imgur.com

Когато руският президент се съгласи на това споразумение между Русия и Украйна, с посредничеството на Турция и под наблюдението на ООН, някои го нарекоха „урок по дипломация”, надявайки се, че няма да е последен.

Повечето наблюдатели обаче останаха „нащрек” – и не грешаха. На 7 септември руският президент Владимир Путин заяви, че Западът е "измамил грубо" най-бедните страни, насочвайки украинския зърнен износ към ЕС и поиска преразглеждане на сделката с цел ограничаване на маршрутите ѝ, припомня Reuters. Като аргумент, руският президент посочи,  че „от 87 кораба украинска пшеница само два” са били за продоволствената програма на ООН.

Оказва се, че това е поредното „преувеличено” впечатление на Владимир Путин, тъй като според rosbalt.ru, статистиката на ООН показва друго: 47 от общо 102 кораба са напуснали пристанищата на Украйна в посока към глобалния юг. От тях 22 са отишли директно в развиващите се страни, а други 25 са спрели първо в Турция, където се намира центърът за преопаковане на зърно.

Координаторът по санкционната политика в Държавния депертамент на САЩ Джеймс О’Брайън се опита да разясни „подвеждащите” данни, изнесени от руския президент, посочвайки, че зърненият пазар е глобален, така че без значение къде отива конкретният кораб пшеница, товарът му „увеличава глобалното предлагане и дава възможност на други хора да купуват друга пшеница“.

О’Брайън посочи, че две трети от зърното се изпраща в нуждаещи се страни и прогнозира, че този механизъм за разпределение ще остане в сила и в бъдеще, тъй като през последните години Украйна продава зърно на Световната хранителна програма на ООН, която го разпределя сред гладуващото население на планетата. На 9 септември ООН потвърди и обема на изнесеното от Украйна зърно -  2,5 милиона тона.

Така или иначе, Путин поиска ограничаване на украинския зърнен износ и побърза да се позиционира като „спасител” на бедните страни, предлагайки Русия да им доставя хранителни продукти, т.е., да заобиколи санкциите с „хуманитарна цел”. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който продължава „ходенето по въже” между Русия, Украйна и Запада, се съгласи, че украинското зърно отива в богатите страни и одобри идеята Русия да започне да доставя храни за най-бедните, а Владимир Путин обеща и „премия” - безплатни торове. 

Така в крайна сметка се изясни причината за недоволството на Владимир Путин от зърнената сделка – той „просто” иска Русия да изнася, а Украйна - не, с други думи - не иска санкции.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: