Владимир Путин иска преразглеждане на зърнената сделка с Украйна

Владимир Путин иска преразглеждане на зърнената сделка с Украйна Снимка: seatrade-maritime.com

Руският президент ще се консултира с Реджеп Тайип Ердоган относно евентуалното въвеждане на някои ограничения върху износа на украинско зърно.

Путин е особено възмутен, че след като Русия и Турция „са направили всичко”, за да се изнася зърно от Украйна по море, то не отива към най-бедните държави, а се предоставя на Европейския съюз, съобщава „Интерфакс”. 

Според руския президент "само два кораба от общо 87" са били предназначени за Световната продоволствена програма на ООН. „Може би трябва да помислим как да ограничим посоката на износа и търговията със зърно? Със сигурност ще се консултирам по този въпрос с президента на Турция г-н Ердоган”, заяви Владимир Путин.

Негодуванието на руския президент може би е продиктувано от факта, че водещи износители на зърно от Русия губят пазарен дял, тъй като чуждестранните купувачи, застрахователи и спедитори избягват санкционираните руски държавни компании, пише Bloomberg. 

Това дава шанс на чуждестранни търговци като Louis Dreyfus Co (Нидерландия) да получат повече сделки, изкачвайки се от девета на четвърта позиция в топ-10 на износителите на зърно. Същевременно, две от най-големите руски държавни компании, които традиционно заемаха място сред първите пет, още в началото на сезона изпаднаха от първата десятка в сектора. 

Въз основа на информация от аналитичната платформа Logistic OS, Bloomberg отчитат логистичните и финансови ограничения в резултат на санкциите, които търпят добивът и търговията с руски суровини, включително храни и торове. От това се възползват международни компании, които в последните години се сблъскваха със засилената конкуренция на руски фирми, тъй като Москва се стреми да разшири влиянието си в сектора на снабдяването и доставките. 

Според Министерството на отбраната на Украйна от началото на войната Русия е присвоила и изнесла стотици хиляди тонове украинско зърно, като част него е закупена от Турция, а друга се транспортира през Средиземно море на кораби под руски флаг, за да се достави до Сирия и от там се изнася контрабандно в страните от Близкия изток.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: