В Европа се увеличават опасенията за сериозна енергийна криза

В Европа се увеличават опасенията за сериозна енергийна криза Снимка: https://pixabay.com/

Енергийната криза предизвиква безпокойство в Европа

 Руският "Газпром" спря за няколко дни доставките на газ по "Северен поток" (както казаха от компанията, поради ремонт). 
От 1 септември, поради неплащане на юлските доставки, френската корпорация Engie остана без "синьо гориво" от Русия. Френският премиер Елизабет Борн се опита да успокои потребителите. Според нея Engie вече е открила други източници на газ. Кои, правителственият глава не уточни.

Елизабет Борн, министър-председател на Франция: „Нарастващите цени на горивата и реалният риск от недостиг на газ показват, че защитата на нашите ценности, а с това и подкрепата на украинския народ, има цена. Казването на това не означава да играем на нашите страхове, това означава да говорим открито за това, с което всички трябва да се изправим заедно."

Не всички страни от ЕС страдат от недостиг на гориво. Унгария подписа договор с "Газпром" за доставка на допълнителни 5,8 милиона кубически метра газ на ден от 1 септември.

Петер Сиярто, унгарски външен министър: „Това увеличено снабдяване ще допринесе за енергийната сигурност на Унгария и ще помогне да се избегне необходимостта от ограничения поради недостиг на газ.“

Договорените обеми   ще минават през газопровода „Турски поток“. Що се отнася до други европейски страни, които са енергийно зависими от Русия, една от алтернативите е американският втечнен природен газ.

Джон Кърби, координатор на Съвета за национална сигурност на САЩ: „Мисля, че си струва да се върнем към въпроса за (руския) президент Путин отново да използва енергийни оръжия. И затова президентът Байдън създаде работна група през март с ЕС, за да работи по начини за доставка на алтернативни източници на природен газ за Европа, включително от САЩ, и да помогне за намаляване на нуждата на Европа от руска енергия чрез повишаване на ефективността и използване на чиста енергия."

Миналия вторник седемте държави от Балтийско море Финландия, Швеция, Естония, Латвия, Литва, Полша и Дания обещаха да увеличат производството на вятърна енергия седем пъти до 20 гигавата до 2030 г., така че Северна Европа да може да се отърве от зависимостта от руския природен газ, коментира Euronews.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: