Започва преразпределение на енергийните пазари

Започва преразпределение на енергийните пазари Снимка: gcaptain.com

Норвегия изправари Русия по доставки на газ за Европа, израелски петролно-газов концерн обяви фантастични печалби.

В седмия месец от пълномащабната руска инвазия в Украйна, Норвегия е новият лидер в доставките на природен газ за Европа, съобщи Reuters. 

Според Business Insider, министърът на енергетиката на Норвегия Терие Асланд планира норвежкото производство на природен газ да развива обемите си със същата интензивност, докато Европа се бори с кризата в производството на електроенергия, която може да подкопае нейната индустрия

Според Асланд, сегашният темп на производство може да се поддържа поне до 2030 г., предвид че през 2022 г. Норвегия планира да произведе с 8% повече природен газ, отколкото през 2021 г. Скандинавската държава не предвижда намаляване на цената на синьото гориво, която се повиши с 220%, след като през юни „Газпром” сви доставките.

„По принцип пазарът е предвидим. Когато има недостиг, цените са високи. Това допринася за разрастване на производството и насочва природния газ към пазарите, които имат най-голяма нужда от него“, каза по повод ценовата политика министър Асланд.

Същевременно печалбите от търговията с петрол и природен газ растат и се преразпределят. Икономическото издание Calcalist today обяви, че сред енергийните компании с милиардни приходи се нарежда и най-голямата израелска петролна и газова компания Delek. 

С подразделенията си, които добиват нефт и газ в Северно море край бреговете на Норвегия и в израелски води в Източното Средиземноморие, за първото полугодие Delek е генерирала нетна печалба от над € 5.5 милиарда. Ако се развива със същото темпо, обемът на печалбите най-малкото ще се удвои, което предполага тласък на индустрията и над € 612 милиона данъци за израелската хазна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: