Цените на природния газ в Европа надхвърлиха $3000 за хиляда кубически метра

Цените на природния газ в Европа надхвърлиха $3000 за хиляда кубически метра Снимка: РИА Новости

ICE: цените на природния газ в Европа се повишиха над $2900 за хиляда кубически метра

Газовите фючърси в Европа днес (22 август) за първи път от началото на март скочиха в цената и надхвърлиха 3000 долара за хиляда кубически метра, котировките се покачват с 15%, показват данните на лондонската фондова борса ICE.

В петък (19 август) "Газпром "съобщи, че транспортът на газ по" Северен поток ще бъде спрян за три денонощия, от 31 август до 2 септември, във връзка с планирана поддръжка на единствения работещ газопреносен агрегат на компресорната станция "Портовая". Фючърсните договори за доставка на газ през септември (според индекса на най-големия европейски хъб TTF) след тази новина скочиха в петък вечерта с близо 8%, над 2700 долара.

Днес в понеделник, най-близките фючърси отвориха търговията на $ 2766,5 (+9%). Към 11:07 ч. българско време цените са нараснали с 15%, възлизайки на 2921 долара за хиляда кубически метра. Динамиката на котировките се основава на прогнозната цена от предходния търговски ден - 2538,8 долара.

Осезаемото увеличение на цената на газа в Европа започна миналата пролет, когато средната спот цена по индекса на хъба TTF се колебаеше в диапазона от 250-300 долара за хиляда кубически метра. В края на лятото стойността на договора за доставка "ден напред" надхвърли 600 долара, а в началото на октомври - вече 1000 долара.

Експертите приписват това увеличение на цените на няколко фактора: голямото търсене на втечнен природен газ в Азия, ограниченото предлагане от страна на основните доставчици и ниското ниво на запълване на европейските подземни хранилища след продължителна студена зима и горещо лято. Такива постоянно високи цени не е имало в цялата история на функционирането на газовите хъбове в Европа — от 1996 г. насам.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: