Пилотна легализация на марихуана стартира в Базел

Пилотна легализация на марихуана стартира в Базел Снимка: https://pixabay.com/

В Базел, Швейцария, от 15 септември ще може да се купи марихуана в аптека, но това не важи за всички

370 пълнолетни, които вече са използвали канабис на черния пазар, могат да се регистрират и да участват в пилотен изследователски проект, който има за цел да разбере как законната търговия с трева ще засегне потребителите.

Реджина Щайнауер, Базелски университет, пред Euronews:

Първата изследователска тема е дали обемът на потребление се променя, дали се консумира повече, по-малко или същото количество. И като страничен въпрос ще разберем дали психическото състояние или физическото здраве се променят с употребата на канабис от аптеките.“

Кантон Базел е първият, който стартира такава програма, но други ще го последват. От 1 август в Швейцария е законно да се получава канабис с рецепта. В миналото се изискваше федерално одобрение за медицинска употреба. А продуктите, в които активното вещество е под един процент, са абсолютно легални от няколко години.

Но не става дума за пълна легализация.

Лукас Еделберг, ръководител на здравния отдел в Базел:

„Не пълна легализация, а правила, при които се разрешава консумация при защитени условия. Това искаме да тестваме сега".
 

Според социологически проучвания само 47% от швейцарците са за „пълна легализация“: това е най-ниската цифра от всички европейски страни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: