Коя университетска диплома ще ви донесе най-добри доходи

Коя университетска диплома ще ви донесе най-добри доходи Снимка: northeastern.edu

С нарастващите разходи за живот и повишаването на университетските такси, нормално е младите хора да обмислят възвръщаемостта на инвестицията, когато избират какво да учат.

Euronews предлага една класация по доходност на професиите във Великобритания след завършване на висше образование, но ситуацията в развитите страни не е много по-различна. Така че с университетската диплома в ръка можете да прецените кой край на света ви влече. 

В последно време селскостопанските науки и науките за природните ресурси стремително вървят към топ-10, но засега са малко под чертата. Списъкът започва с правото, със средна стартова заплата до £ 22 700 годишно, но с широки възможности за кариера и по-добри доходи в големите градове и в юридическите топ-фирми (до £130 000 годишно).

Образованието в областта на политиката и дипломацията обещава средна стартова годишна заплата в по-широк марж - между £ 20 900 и £ 52 500. 

Архитектурата предлага средна начална заплата от £ 22 000 на година и много възможности за кариера и високоплатени работни места. Но поне в Обединеното кралство, за да поставите пред името си титлата „архитект” и да работите като такъв, дипломата не е достатъчна - трябва и да се регистрирате в Съвета за регистрация на архитектите. 

Студентите, посветили се на модерната в последните десетилетия специалност „Бизнес и администрация” могат да започнат със средна заплата от £ 25 000 годишно, но с магистърска степен или следдипломна квалификация годишният доход може да надхвърли £ 144 000. Заради популярността на тези специалности обаче, конкуренцията е голяма. 

Средната годишна стартова заплата на заършилите компютърни науки е  £ 27 000. Работни места има, компютърните специалисти дори се примамват с различни бонуси - и така ще бъде, предвид факта, че използваме компютри почти за всичко, а изкуственият интелект едва навлиза.

Точните науки като физика и астрономия носят средна стартова заплата от £ 28 000 на година, но тенденцията е към повишаване, тъй като Космосът става все по-привлекателен за най-широк кръг дейности. В Обединеното кралство на добри приходи могат да разчитат и университетските преподаватели по тези специалности.

Заплащането в сферата на икономическите науки стартира с годишно възнаграждение от £ 29 700, като икономистите в сферата на банковото дело и финансите печелят значително повече.

Инженерните специалности предлагат стартова заплата от £ 30 000 на година и гъвкави възможности за кариера – от научни изследвания до промишлеността и висшите управленски позиции. Предвид нарастващата нужда от иновативни технологии и инфраструктура, инженерите са и ще бъдат търсени специалисти.

В топ-3 от списъка очаквано са трите области на медицината, с трета позиция за ветеринарната медицина, която обещава средна начална заплата от £ 35 000 годишно, но годините стаж бързо повишават цифрата, достигайки средно до £ 70 000 годишен доход.

Хуманната медицина предлага начална годишна заплата от £ 33 500 за лекари със специалност и магистърска степен (бакалавърската носи средно £ 23 000 годишно). Според статистикат, средностатистическият лекар в общественото здравеопазване на Острова печели £ 69 463 годишно, като най-популярната позиция е общопрактикуващ лекар (GP).

Безспорен фаворит по перспективи за заплащане е висшето образование по стоматология, със средна годишна стартова заплата от £38 000. Денталните специалисти във Великобритания си намират работа най-късно 6 месеца след дипломирането си, а тези, завършили реномирани университети, се харчат като топъл хляб. В държавната система на британското здравеопазане стоматолозите печелят от £ 43 019 до £ 92 013, но частната практика носи необятни възможности.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: