Вносът в Русия намалява

Вносът в Русия намалява Снимка: imrussia.org

Според актуален доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ), позоваващ се на търговската статистика, спад с двуцифрени темпове бележи не само вносът от страните, наложили санкции срещу Москва, но и от т.нар. „приятелски страни”.

ЕЦБ отбелязва, че дори с увеличаването на руските енергийните доставки за Китай и Индия, търговският оборот на Русия спада. От началото на годината вносът от Китай е намалял с 23%, от ЕС с 45%, от САЩ с 85%, от Великобритания с 86%. В същото време ЕЦБ констатира, че Русия е успяла напълно да пренасочи петролните си потоци към други пазари, а обемите на износа са се възстановили до предвоенните нива. 

Русия постига това с безпрецедентни отстъпки, достигащи при някои клиенти до 30%. Този дъмпинг позволи на Москва да увеличи рязко пазарния си дял на пазари, в които преди войната присъстваше слабо. Делът на внесения руски петрол на китайския пазар почти се удвои (от 6.% на 11%), а на индийския скочи от 2% на 11%. За сметка на това руският петролен износ за "недружелюбните" САЩ и Великобритания падна до нула.

От началото на войната в Украйна доставките на газ от Русия за Европа са намалели с 65%. ЕЦБ отбелязва, че европейските страни се опитват да заменят руския газ с доставки от Норвегия, Азербайджан, Африка, и т.н., както и да увеличават вноса на втечнен природен газ (LNG), включително от Русия. 

Москва частично пренасочи газовите си доставки към Азия, но дори Китай не е в състояние да замени европейския пазар: за първите шест месеца на 2022 г. китайският пазар е поел 7,5 милиарда кубически метра руски газ, докато през 2021 г. Русия е изнесла за ЕС 150 милиарда кубически метра газ.

Според доклада на ЕЦБ, китайският бизнес не поема рискове и не помага на Русия да заобиколи наложените ѝ западни санкции. Някои китайски компании дори напуснаха руския пазар, замразени са и някои мащабни съвместни проекти. За сметка на това китайските автопроизводители постепенно превземат руския автомобилен пазар, който от началото на войната до момента падна с 96%. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: