Европейският внос на петрол от Близкия Изток се е удвоил

Европейският внос на петрол от Близкия Изток се е удвоил Снимка: ugmos.com

Доставките на суров петрол през Египет за Европа през първите седмици на юли гонят 2 милиона барела на ден.

Очаква се към края на този месец общите потоци от Близкия изток към Европа да достигнат до 2,2 милиона барела дневно, което е увеличение с близо 90% от януари 2022. Според наблюденията на Bloomberg, най-голям дял в тях заемат Саудитска Арабия и Ирак.

Доставките от двете страни се осъществяват предимно по тръбопровода SuMed, който пресича Египет от Суецкия залив в Червено море до Средиземно море и в последно време разширява активно складовия си капацитет. Ирак използва и по-малки танкери, които пътуват директно от Персийския залив през Червено море и Суецкия канал за Европа. 

Нахлуването на Русия в Украйна предизвика ответна реакция сред европейските рафинерии, като много от тях избраха да не работят с Москва. Така нареченото самосанкциониране обаче породи въпроса каква е алтернативата и първият отговор изглежда е Близкият изток, докато руският петрол се насочи към Индия и Китай.

Като цяло, цените на горивата растат. Не е ясно дали повишаването на петролните доставки от Саудитска Арабия и Ирак за Европа ще продължи в сегашното темпо. В края на тази година трябва да влезе в сила ембаргото на ЕС върху руския суров петрол. Част от пакета санкции включва забрана за застраховане на доставките с руски петрол, което може да доведе до ново увеличаване на цените, както се опасява Министерството на финансите на САЩ.

Тази седмица Саудитска Арабия нае супертанкер за транспортиране на суров петрол от Средиземно море до Ротердам - рядък маршрут, който вади на дневен ред темата за все по-голямата заетост на световния флот от петролни танкери, във връзка с нарасналото търсене, по-дългите маршрути за доставка и съответното увеличаване на персонала на танкерите

Паралелно с това, растат печалбите на гигантските супертанкери с капацитет около 2 милиона барела суров петрол. Цените този месец стигнаха най-високото си ниво от април насам, макар че все още са далече от някои пикове в миналото.

Апетитът на Европа към близкоизточния суров петрол повишава т. нар. мярка „тон-мили” – индекс за търсенето на петрол, който съчетава двете мерни единици – каргото и дължините на морските дестинации. Според експерти в морските петролни доставки, ако този индекс за Европа се е удвоил, то руският в посока Китай и Индия се е утроил

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: