Руски съд отмени забраната за износ на петрол от Казахстан по Каспийския петролопровод

Руски съд отмени забраната за износ на петрол от Казахстан по Каспийския петролопровод Снимка: astanatimes.com

В края на миналата седмица Русия спря доставките на природен газ по „Северен поток” заради ремонт на газопровода и забрани работата на Каспийския петролопроводен консорциум (КТК) по екологични съображения.

Компанията обжалва съдебното решение, като отбеляза, че предприятието работи в непрекъснат цикъл и незабавното и едновременно спиране може да доведе до неконтролируеми последици, включително унищожаването на целия комплекс, както сочат технологичните правила.

Вчера по-високата съдебна инстанция замени санкцията с глоба от 200 000 рубли. „След като разгледа материалите и изслуша доводите на страните, апелативният съд промени решението на окръжния съд“, се казва в съобщение на пресслужбата на Краснодарския съд в канала му в Telegram.

Каспийският петролопровод осъществява до 80% от износа на казахстански петрол, преминавайки през територията на Русия. Според международната аналитична агенция Kpler, около 67% от суровината се доставя в Европа, което съставлява близо 8% от европейския петролен внос. 

В последните месеци Каспийският петролопровод се сблъсква с различни проблеми, които пречат на стабилните доставки на казахстански петрол на международните пазари. През март беше съобщено за технически проблеми, които временно намалиха обема на доставките. През юни бяха открити мини от Втората световна война в района на съоръженията за корабоплаване, а през юли - екологични нарушения. И трите пъти отговорността за спирането на доставките пое руската страна. 

Спирането на петролопровода съвпада с изострянето на отношенията между Казахстан и Русия. През пролетта казахстанското правителство каза, че няма да помогне на Руската федерация да заобиколи западните санкции и се обяви за запазването на териториалната цялост на Украйна, включително с полуостров Крим. 

На неотдавнашния Петербургски международен икономически форум държавният глава Касим-Жомарт Токаев потвърди, че страната му не признава самопровъзгласилите се Луганска и Донецка „народни републики”, признати единствено от Русия. 

Експерти смятат, че Русия се опитва да използва Каспийския петролопровод като инструмент за натиск върху ЕС. Вероятно с тези съображения, президентът на Казахстан поиска да се потърсят алтернативни маршрути за износ на казахстанския петрол.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: