Илон Мъск закъсня: успешно имплантираха чип в мозъка на човек в САЩ

Илон Мъск закъсня: успешно имплантираха чип в мозъка на човек в САЩ Снимка: bloomberg.com

Това ще позволи на парализиран пациент да извършва определени действия

В Медицинския център Mount Sinai West в Ню Йорк имплантираха чип в мозъка на пациент с амиотрофична латерална склероза (АЛС), съобщава агенция Bloomberg. 

Това дава надежда, че човек, загубил способността да се движи и говори, ще може да сърфира в мрежата, да преглежда уеб страници, да комуникира чрез електронна поща и текстови съобщения чрез силата на мисълта - устройството ще превежда неговите намерения в команди, изпратени до компютър.

Чипът е разработен от стартъпа Synchron. Преди това той вече е имплантирал свои устройства на четирима пациенти в Австралия. Те не са имали странични ефекти и са успели да изпълняват такива задачи, като изпращане на съобщения в WhatsApp и извършване на онлайн покупки. 

Неотдавнашната процедура е първата, която компанията провежда в САЩ, изпреварвайки конкурентите, включително Neuralink Corp на Илон Мъск.

Изданието припомня, че Neuralink работи над създаването на много по-малък и по-мощен имплант, който може да бъде поставен в мозъка с помощта на опростена хирургична процедура. Това обаче ще изисква и отстраняване на парченце от черепа на пациента и компанията все още не е получила одобрение за извършване на изпитания върху хора.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: