Фирма получи сертификат клас А за инвестиция в производство на електрически велосипеди

Фирма получи сертификат клас А за инвестиция в производство на електрически велосипеди Снимка: mig.government.bg

за последните два месеца са издадени сертификати по Закона за насърчаване на инвестициите на общо пет проекта (3 проекта - клас А и 2 проекта - клас Б).

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер връчи сертификат за инвестиция клас А на фирма „Пиерер & Макском Мобилити“ ООД за инвестиционния им проект „Производствена и складова база за двуколесни превозни средства“ в с. Бенковски, община Марица. 

Проектът е за изграждане на завод за електрически велосипеди и други двуколесни електрически превозни средства, който ще бъде разположен в „Тракия икономическа зона“. Размерът на инвестицията възлиза на 85 млн. лв., а в периода на осъществяването й ще бъдат разкрити 1 000 нови работни места.

Министър Лорер посочи, че с тази инвестиция България ще излезе сред челните  места в Европа по производство на електрически велосипеди. Той допълни , че велосипедната индустрия е сред най-силните износители от страната. 

По думите му с този проект за последните два месеца са издадени сертификати по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) на общо пет проекта (3 проекта - клас  А и 2 проекта - клас Б). Общата стойност на планираните инвестиции по тях е 115,43 млн. лв., като се предвижда създаването на общо 1170 нови работни места. Четири от проектите се осъществяват извън столицата, в това число два в общини с безработица над средната за страната. 

По предварителни данни на БНБ преките чуждестранните инвестиции в страната за първите два месеца на настоящата година са в размер на 408.1 млн. евро, като се увеличават два пъти спрямо тези за същия период на 2021г.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: