В България връчиха годишните награди "Инвеститор на годината"

В България връчиха годишните награди "Инвеститор на годината" Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Министър Лорер отличи „Балканфарма Дупница“ за инвеститор на годината, а специална награда за иновации и растеж получи първата българска стартъп компания, оценена за над 1 млрд. долара „Пейхоук“

На официална церемония бяха връчени наградите „Инвеститор на годината“. Конкурсът, който се организира от Българската агенция за инвестиции (БАИ) се провежда за 16-ти път и има за цел да отличи най-значимите инвестиционни проекти, реализирани у нас през 2021 г. 

Голямата награда „Инвеститор на 2021“ спечели „Балканфарма Дупница“ АД, а наградата беше връчена от министър Лорер. През изминалата година фармацевтичната компания инвестира 42 млн. долара за изграждане на нова производствена мощност за лекарства в завода си в Дупница, като създаде 70 нови работни места

Министър Лорер връчи и специална награда за иновации и растеж на първия български еднорог – стартъпа „Пейхоук“. Компанията е първата у нас, оценена за над 1 млрд. долара. 

Зам.-министърът на иновациите и растежа Карина Ангелиева връчи наградата в категория „Инвестиция в иновативен бизнес“ на компанията в космическата индустрия „ЕндуроСат“. 

Победител в категорията „Инвестиция в разширяване на бизнеса“ е Солвей Соди АД, които бяха наградени от Десислава Бонева, заместник-министър на иновациите и растежа. 

Награда за успешен стартъп спечели „Енгри Билдинг“, а в категория "Община" отличие получи Благоевград. 

За развитие на иновативни училища и създаването на иновации в образованието и обучението по време на Ковид кризата беше отличен Център за творческо обучение. 

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков награди „Итерлинк груп“ и „Профилинк“ за инвестиция в човешки капитал. 

Заводът за български електромобили „Некст.е.Го България“ е победител в категория „Инвестиция на зелено“. Наградата връчи изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев. 

Водещи критерии при определянето на победителите бяха обемът на инвестицията, броят на разкритите работни места, както и районът, в който се разкрива ново производство или се разширява вече съществуващо предприятие.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: