Заради сезонния грип в Благоевград обявяват епидемична обстановка

Заради сезонния грип в Благоевград обявяват епидемична обстановка Снимка: https://pixabay.com/

Във връзка с рязкото завишаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип и достигане на епидемични стойности в община Благоевград ще бъде обявена епидемична обстановка от петък 18.03.2022 г.

С предписания до лечебните заведения на територията на община Благоеврад са разпоредени следните противоепидемични мерки:

   Забрана на плановите операции в лечебните заведения за активно лечение.
   Да продължи забраната на свижданията в лечебните заведения.
   Медицинският персонал да продължи да работи задължително с предпазни маски.
   Да се спазват стриктно разпоредените противоепидемични мерки в лечебните заведения.
   Да се спрат детски консултации, женски консултации и профилактични прегледи, извършващи се от общопрактикуващите лекари и специалисти.
   Да се спре извършване на планови имунизации и реимунизации.
   Да се извършва задължително сутрешен филтър от медицинските сестри в детските заведения и училищата и недопускане на болни деца от грип, ОРЗ и заразни заболявания.
   Да се извършва редовно проветряване и дезинфекция на под и повърхности в детските заведения.

Най-засегнатата възрастова група е от 5-14 години, следвана от възрастовата група 0 – 4г. При изследване на взети носогърлени проби от лица с грипоподобни оплаквания в НРЛ “Грип и ОРЗ“ към НЦЗПБ София се изолира грипен вирус А / H3N2/. Голяма част от общопрактикуващите лекари с бързи тестове също диагностицират своите пациенти с грип А.

Продължава наблюдението в училищата на отсъстващите ученици по здравословни причини. До момента има само единични училища с отсъстващи ученици до 29%. В останалите училища се процента на отсъстващи ученици е в широки граници от 9 % до 20 %.

Към момента РЗИ предлага обучението на учениците да продължи в присъствена форма.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: