Петролът от Русия и Иран все по-оспорвано се конкурира на китайския пазар

Петролът от Русия и Иран все по-оспорвано се конкурира на китайския пазар Снимка: aa.com.tr

Конкуренцията се разгаря заради големите ценови отстъпки, които Русия предлага на Китай.

Санкциите срещу Иран накараха и иранските производители да намалят цената, тъй като за иранския петрол Китай остава единственият голям пазар и за Техеран е решаващо да запази дела си в него. В крайна сметка, Китай се облагодетевства от нефтената конфронтация, като продължава да купува рекордни количества петрол на цени доста под пазарните, отбелязва Bloomberg.

Според анализатори на петролния пазар, увеличеният дял на руския петрол в Китай предизвиква безпокойство и сред доставчиците от Персийския залив и Африка. Отбелязва се, че тези страни са свикнали със стабилното търсене и редовните плащания по пазарни цени от Китай, но сега ситуацията е променена.

Официално китайските власти почти не отразяват доставки на ирански петрол в митническата статистика, но консултантски агенции оценяват обема на петролния внос от Иран през май и юни на 700 000 барела на ден. Част от тези обеми обаче вече започнаха да се заменят с доставки от Русия, чиято марка Urals се търгува с $ 25 отстъпка за барел в сравнение с референтния Brent в Северно море.

За да поддържат обема на търсенето и да се справят с руската конкуренция, иранските производители също увеличиха отстъпките за китайския пазар, преминавайки от $ 4 - $ 5 на $ 10 за барел. От това пострадаха африканските доставчици, като най-засегнати са Ангола, Габон и Демократична република Конго, чиито общи доставки паднаха до най-ниското ниво от 2013 г. - 642 000 барела на ден.

Основните потребители на „санкциониран“ петрол в Китай са малки частни предприятия, които нямат лиценз за търговия с петролни продукти в чужбина и захранват вътрешния пазар. Неотдавнашното затягане на транспортните изисквания заради скока на ковид-инфекциите нанесе удар върху търсенето на гориво, така че приходите на петролните рафинерии намаляха и доставките на "санкциониран" петрол са им необходими, за да компенсират загубите.

Инвазията на Русия в Украйна променя коренно петролния пазар. Обявеното петролно ембарго от Европейския съюз, Великобритания, САЩ и Канада принуждава Русия да продава петрола си с отстъпки до 30% от пазарните цении на алтернативни пазари - основно Китай и Индия. Тези приходи поддържат достатъчно стабилен руския бюджет, но руският петролен износ за Китай все повече разгаря тихо засега недоволство в конкурентния „санкциониран” нефтопроизводител Иран.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: