Рекордна глоба за швейцарски автомобилен картел

Рекордна глоба за швейцарски автомобилен картел Снимка: swissinfo.ch

Група дилъри на Volkswagen в кантон Тичино, Южна Швейцария, ще платят $ 46 милиона глоби по преценка на Федералната комисия по конкуренцията (Comco).

Според swissinfo.ch, седемте компании в картела години наред са фиксирали цените на новите автомобили Volkswagen – практика в разрез с принципите на етичния бизнес, лоялната конкуренция и търговското законодателство в Швейцария.

„Търговците на автомобили са се договаряли за всички търговски дейности в Тичино. Сключвали са сделки по заявки от обществения сектор, договаряли са ценовата политика за продажбата на нови автомобили на частни лица и са си разпределили кантон Тичино, определяйки областта на дейност на всяка от компаниите“, се казва в изявление на Comco. 

Картелното сдружение е упражнявало незаконните бизнес-практики в периода от 2006 г. до 2018 г. 

„Тяхната цел е била да намалят конкуренцията сред търговците на автомобили и да запазят прекомерно високи продажните цени на новите превозни средства за частни лица и обществения сектор“, се казва в изявлението на Comco.

Контролната структура посочва участниците в незаконното споразумение - AMAG, най-големият дилър на автомобили в Швейцария, плюс шест други дилъра на марката VW – Autoronchetti Sagl, Garage Karpf & Co./Garage 3 Valli, Garage Carrozzeria Maffeis, Garage Nessi, Garage Weber-Monaco и Tognetti Auto.

AMAG прие глобата и каза в изявление, че компанията е сътрудничила на властите за изясняване на нарушенията. Шефът на AMAG Матиас Габлер се извини и призна, че компанията „не винаги се е държала законно и етично в Тичино“. Той обяви, че AMAG "е предприела кадрови и организационни мерки", за да не допуска подобни практики в бъдеще. 

Санкциите срещу действията на автомобилния картел са пореден пример за работещи контролни органи и нулева толерантност към неетичния бизнес в Швейцария – факти с решаващо значение за развитието на икономиката на страната с един от най-високите жизнени стандарти в света.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: