Трансплантираха ухо, отгледано от клетки на пациента

Трансплантираха ухо, отгледано от клетки на пациента Снимка: inhabitat.com

Това е първият триизмерно отпечатан от жива тъкан човешки орган.

Новаторската процедура е приложена на 20-годишна жена, родена със състояние, известно като микротия, което е причинило деформация на дясното ѝ ухо, съобщава New York Times. 

Лабораторно отгледаният имплант, наречен AuriNovo, е създаден от компанията за регенеративна медицина 3DBio Therapeutics. След подкожното присаждане, трансплантът продължава да расте и да генерира хрущялна тъкан. В случая възможността от отхвърляне на органа е минимална, тъй като практически е плът от плътта на пациентката. 

До сега триизмерната печатна технология е използвана в медицината за производство на персонализирани протези за крайници от леки пластмаси и други устойчиви материали. Ухото е първият известен пример за 3-D имплант, отпечатан от жива тъкан. Досега при микротия се практикуваше замяна на увредените уши с такива, направени от силикон и дори от материал, изстърган от хрущял в гръдния кош на пациента. 

Вместо това 3DBio Therapeutics използват експериментален процес, при който се взема биопсия от здравото ухо и се събират хрущялни клетки, които се отглеждат в лаборатория, в "биомастило" - желатинообразен материал от колаген, който имитира 3-D архитектурата на междуклетъчното пространснво

След като се натрупат достатъчно клетки за печат, специален принтер полага пласт по пласт така полученото колагеново-клетъчно мастило, създавайки огледално копие на предварително сканирания модел на здравото ляво ухо в конкретния случай. Точните технически подробности за процеса на печат все още не са публикувани от съображение за авторство.

След изработването, имплантът е бил поставен в биоразградима черупка и е съхраняван при подходящи условия до трансплантацията на органа. 

В рамките на следващите 5 години 3DBio Therapeutics предвиждат отглеждането на импланти AuriNovo за още 11 пациента с микротия. В САЩ ежегодно се раждат около 1500 бебета с вроденото състояние, при което едното ухо, а понякога и двете, остават недоразвити. 3DBio Therapeutics планират да разработят технологията си и за регенеративна хирургия на други части от тялото, като прешленни дискове, менискуси и др. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: